Kangas voisi olla kokeileva ja kiinnostava

Arkkitehdit ympäri maailman ovat kiinnostuneet tehdasalueen muuntumisesta asuinympäristöksi. Jyväskylän Kankaan alueessa tulevaisuuden tekijöitä houkuttelee rouheus, mutta myös keskustan ja joen läheisyys.

kulttuuri
Kankaan alue.
Anssi Lepikko / Yle

Suomen Arkkitehtiliiton SAFA ry:n puheenjohtaja Leena Rossin mukaan arkkitehdin työ on ennen kaikkea luoda tulevaisuutta: keksiä ja tehdä kokeiluja. Siksi Kankaan rouhea tehdasmiljöö ihastuttaa arkkitehtejä ulkomaita myöten.

Rossin mukaan alueessa kiinnostaa erityisesti menneisyys tehdasalueena, Tourujoki ja yhteys keskustaan.

Kankaan alueella tehdään rakennustöitä.
Anssi Lepikko / Yle

– Kangas on alue, jonka olemassaolosta ei ole edes tiedetty. Rumatkin tehdassalit inspiroivat arkkitehteja. Kangas on osa tällaista maailmanlaajuista kaupunkikehityksen trendiä, että maailma muuttuu, tarpeet muuttuu, kun jotain lakkaa, niin se onkin mahdollisuus uudelle, Leena Rossi kertoo.

Rossin mielestä Kankaan hanketta on viety taitavasti eteenpäin, sillä se on avautunut kaupunkilaisille, vaikka suunnittelu on vasta käynnissä.

– Kangas merkitsee jotain uutta kaupunkilaisille jo nyt. Kaupunkilaiset ovat päässeet alueelle, koska siellä on ollut tapahtumia. Alueen identiteetin rakentuminen on jo alkanut.

3D avaa uusia mahdollisuuksia

Myös uusi tekniikka lumoaa alan huippuja, esimerkiksi arkkitehti Hedwig Heinsman on mukana Amsterdamissa projektissa, jonka tarkoituksena on 3D-tulostuksella saada aikaan kokonainen talo.

Arkkitehdin mukaan tarkoitus on tutkia, miten erilaisia materiaaleja voi käyttää ja samalla tuoda arkkitehtuuria lähemmäs tavallista ihmistä.

Arkkitehdin työn kannalta Heinsmanin mukaan ei ole eroja, tehdään talo perinteisellä tavalla vai 3D-tulostuksen avulla.

Piirros vanhan paperitehtaan seinässä.
Anssi Lepikko / Yle

– Hienoa on, että voit todella vaikuttaa siihen, mitä tulostimesta tulee ulos. Lisäksi pääsee lähemmäs yhteistyössä insinöörien tai putkimiesten kanssa. 3D-tulostuksen avulla talon voi rakentaa missä tahansa ja käyttää jopa paikallisia materiaaleja. Esimerkiksi Suomessa on kokeiltu puuta, ja se näyttää kyllä aika kivalta.

Heinsman on hyvin innoissaan Kankaan alueesta, joka on muuttumassa tehdasympäristöstä asuinpaikaksi.

– Täällä on hyvä mahdollisuus kokeiluille ja luoda kiinnostavaa kaupunkiympäristöä.

Jyväskylään arkkitehti-päiville viikonloppuna kokoontuneet alan huiput ihastuivat paitsi Kankaan alueeseen myös maan korkeimpaan puukerrostaloon Kuokkalassa.

Kankaalla vieraili Salla Syvänen.

Muutettu kuvaajan nimi klo 15.04.