Viro-popissa kuuluu nyt naisten ääni

Virolaisella musiikkikentällä vaikuttaa tällä hetkellä lukuisia persoonallisia naisartisteja. Nuoret naiset kunnostautuvat etenkin laulajina ja musiikintekijöinä. Myös virolaisessa nyky-folkissa naisten rooli on vahva.

Ulkomaat
Gosh-yhtye.
G.O.S.H.-yhtyeGosh

Tallinnan Telliskivissä eletään jännittäviä hetkiä ja tunnelma on tiheääkin tiheämpi. Leikki-yhtyeellä on ihkaensimmäinen keikkansa ja yleisöäkin on paikalla mukavasti, Leikki kun on ehtinyt herättää Tallinnan musiikki- ja hipsteripiireissä jo jonkin verran huomiota. Kaikki soljuu kuitenkin eteenpäin niin kuin pitääkin.

Kaja Kausin ja Lauri Tähtin muodostama Leikki edustaa Viro-popin uusimpia tuulia: etno-hopiksi nimettyä kotikutoista musiikkia koristavat Kausin saksofoninsoitto sekä kuulas laulu, ja pohjalla kumisee dj-hommiakin tekevän Tähtin luoma rytmiviidakko.

– Leikkihän tarkoittaa leikkiä myös suomeksi, ja kun kohtasimme ensimmäisiä kertoja Laurin kanssa puhuimme paljon pelaamisesta ja leikkimisestä. Musiikissahan on pitkälti kyse myös leikkimisestä ja kokeiluista, Kaja Kaus kertoo.

Leikki on yksi esimerkki siitä, millainen panostus naisilla on Viron tämänhetkisissä musiikkiympyröissä.

– Virossa on tällä hetkellä paljon naisvokalisteja, miehiä ei löydy niin paljon. En oikein voi nimetä ketään mieslaulajaa, ellei sitten ajatella sellaisia jotka ovat olleet kuviossa jo vuosikausia, Kaus jatkaa.

viroleikki
Leikki-yhtyeJussi Mankkinen / Yle

Tämän kaupungin kuningatar

Naisboomin myötä Virossa on viime aikoina ryhdytty myös täsmätuotteistamaan naisartisteja. Maasta löytyy jo ärhäkkä tyttörokkiyhtye G.O.S.H. (siirryt toiseen palveluun), kun taas Epp Kõiv tekee sujuvaa amerikkalaistyylistä poppista. Kõivin viimevuotisen Linn on minu _-hitin (siirryt toiseen palveluun) (=_Kaupunki on minun) suosiosta Virossa kertoo lukuisten remiksausten määrä. Laulun sanoissa kerrotaan vapauden tunteesta, bilettämisestä ja pinnallisen elämän ihanuudesta varsin universaaliin ja suurisuuntaiseen tyyliin.

– Tuntuu siltä että jokainen on löytänyt biisin takaa oman tarinansa. Urbaanin legendan mukaan kyseessä olisi minun tarinani, mutta tämä ei kylläkään pidä paikkaansa, Kõiv naurahtaa.

viroeppkoiv
Epp KõivEpp Kõiv

Kõivin musiikki hipaisee toisinaan myös hip hopia ja drum'n'bassiakin, ja hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa dubstep-artisti M3ITISin kanssa. Kõivin mielestä naisartistien tämänhetkiselle boomille Virossa löytyy yksinkertainen selitys:

– Virossa naiset nyt vaan pitävät enemmän laulamisesta kuin miehet. Vuosikymmen sitten tuntui siltä, ettei maassa ollut mieslaulajia ollenkaan, nyt tilanne on onneksi jo parempi.

Nuorten naisten ääni kuuluu Viro-folkissakin. Maan suosituimpia folk-artisteja ovat tällä hetkellä Mari Kalkun sekä Trad.Attack!, jonka upeat videot, (siirryt toiseen palveluun) energinen vokalisti Sandra Sillamaa säkkipilleineen sekä moderni ote kansanmusiikkiin ovat herättäneet kiinnostusta myös muualla maailmassa.

Trad Attack-yhtye.
Trad.Attack!Trad Attack

Mielen hämärissä huoneissa

Toisinaan virolaiset naismuusikot liikkuvat myös hämärämmillä vesillä, kuten PJ Harveymaista, tummasävyistä (siirryt toiseen palveluun) musiikkia tekevä Kene.

– Olen psykologi ja olen tehnyt paljon terapiatyötä ja vienyt läpi sessioita. Toisinaan psykologian kentällä operoidaan hyvin tummilla alueilla. Me tarvitsemme myös pimeyttä: sinun pitää käväistä pimeydessä nähdäksesi valon, toteaa Kene, joka on aiemmin laulanut muun muassa vaihtoehtoelektroyhtye Mimicryssa mutta myös osallistunut Estonian Pop Idol -kilpailuun.

– Minusta on ollut lähestulkoon täydellistä, että olen tehnyt jossakin välissä mainstream-musiikkiakin, ja nyt voin tehdä jotakin tällaista.

Viro
KeneJussi Mankkinen / Yle

Marginaalissa operoi myös yhden naisen tallinnalainen elektromusiikkiprojekti Vul Vulpes (siirryt toiseen palveluun) sekä Holy Motors, jonka kolhon garagetyylin kruunaa laulajatar Eliann Tulven mystinen olemus.

Oman tyylinsä etsijöitä

Neuvostoaikojen pimeään verrattuna virolainen musiikkibisnes onkin astunut aimo harppauksen valoa kohti, vaikka suomalaisittain musiikin managerointi ja vienti ovat vielä alkutekijöissään.

– Virossa pyöritään vielä aika paljon klassisen musiikin ympärillä, mutta musiikillinen muutos on selvästi näkyvissä. Monet nuoret ovat löytäneet oman tyylinsä, koska nykyisin on mahdollista kuunnella kaikenlaista musiikkia. Tämähän ei ollut mitenkään mahdollista neuvostoaikana, musiikinopettajana työskentevä Kaja Kaus toteaa.

– Meillä ei sinänsä ole kauhean korkeita kuvitelmia musikkibisneksen suhteen. Henkilökohtaisena tavoitteenani on ollut tehdä vinyylisingle, ja tämä toive on nyt sitten toteutunut, Lauri Täht summaa.