Yhteiskoulun lukiolle menestystä valtakunnallisessa vertailussa

Lahden Yhteiskoulun lukio on rankattu Suomen 10. menestyneimmäksi lukioksi. Sadan menestyneimmän lukion listalta löytyvät Päijät-Hämeestä myös Sysmän ja Padasjoen lukiot sekä Tiirismaan lukio.

Kuva: Risto Lasila / Yle

Lahden Yhteiskoulun lukio niittää mainetta valtakunnallisessa lukiovertailussa.

Päijät-Hämeen lukioista Yhteiskoulu on ainoana maan menestyneimpien lukioiden joukossa. Se on rankattu vertailussa sijalle kymmenen.

Lukioiden ylioppilastutkintomenestystä vertailtiin neljän pakollisen aineen pistemäärien keskiarvona. Yhteiskoulun lukio sai arvosanaksi 21,4.

Lukiovertailussa Lahden Yhteiskoulu on kestomenestyjä, jonka arvosanat ovat vaihdelleet kymmenen viime vuoden aikana hieman yli 20:sta vajaaseen 22:een.

Parhaiten vertailussa menestyi Enontekiön lukio, josta tosin kirjoitti vain yksi kokelas. Seuraavina listalla tulevat espoolainen Etelä-Tapiolan lukio, helsinkiläinen Ressun lukio ja Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu.

Vuosi sitten sama kolmikko piti kärkipaikkoja samassa järjestyksessä.

Kymmenen kärkilukion listalla on seitsemän lukiota pääkaupunkiseudulta.

Päijät-Hämeen lukioista Lahden Yhteiskoulun jälkeen seuraavaksi parhaiten vertailussa pärjäsivät pienten kuntien Sysmän ja Padasjoen lukiot.  Sysmän Yhteiskoulun lukio yltää sijalle 47. ja Padasjoen lukio sijalle 72.

Sadan menestyneimmän listalla on myös Tiirismaan lukio.

Vertailutulos yllätti Sysmän lukion

Sysmässä lukiovertailua on tutkittu ilolla.

Numerot ovat vain numeroita.

Sirpa Eskola-Levänen

– Voimme olla kaikki ylpeitä. Tämä osoittaa, että olemme onnistuneet tukemaan kokelaita hyvin, sanoo Sysmän Yhteiskoulun rehtori Sirpa Eskola-Levänen.

Pienessä kunnassa kokelasmäärät voivat vaihdella vuosittain paljonkin. Tänä vuonna Sysmän lukiosta saa valkolakin 20 uutta ylioppilasta – ensi vuonna abiturientteja on puolet vähemmän.

Hyvästä menestyksestä huolimatta lukiovertailuihin suhtaudutaan Sysmässä kaksijakoisesti.

– Numerot ovat vain numeroita. Yhtä tärkeänä pidän niitä kokemuksia, joita abiturientit saavat lukiossa ja miten he kasvavat ihmisinä, jatkaa rehtori Eskola-Levänen.