Tervetuloa stadilaiset! Hämeenlinna kaavoittaa asuntoja tuhansille uusille asukkaille

Hämeenlinna uskoo väkilukunsa rajuun kasvuun tulevaisuudessa. Kaupungissa kaavoitetaan omakoti- ja kerrostaloasuntoja tuhansille uusi asukkaille. Kerrostaloja kaavoitetaan kaupungin keskustan tuntumaan. Hämeenlinnan kasvu on pitkään perustunut pääkaupunkiseudulta pois muuttavien virtaan.

Kotimaa
Yleiskaava-arkkitehti Niklas Lähteenmäki myhäilee kameralle
Yleiskaava-arkkitehti Niklas Lähteenmäellä pitää kiirettä. Hämeenlinna pitää saada kasvuun kaavoittamalla tilaa tuhansille uusille kaupunkilaisille.Ville Välimäki / Yle

Hämeenlinnan itäpuolella tonttitarjontaa on jo nyt.

Vapaita valmiita tontteja on yli viisikymmentä. Lisää on kaavojen muodossa tulossa lähes neljäsataa.

Kaupungin länsipuolella tonttitarjonta on ollut pitkään hiljaista, mutta nyt Hämeenlinnan aikoo avata isot alueet omakotitaloille.

Uuden nähtäville tulevan yleiskaavan ala on lähes 22 neliökilometriä ja ajatuksena on pientalojen asuinalue vähintään 4500 uudelle hämeenlinnalaiselle.

Pääkaupunkiseutua kiinnostaa Häme

Hämeenlinnan tonttitarjonta kiinnostaa erityisesti pääkaupunkiseudulla asuvia. Samalla neliöhinnalla saa Kanta-Hämeen puolella enemmän. Tulijat ovat niin lapsiperheitä kuin eläkepäivillekin siirtyneitä. Hämeenlinnan on petrannut viime vuonna kulttuuritarjontaansa, ja se näkyy myös muuttotilastoissa positiivisena.

Pendelöinti työhön Tampereen tai Helsingin suuntaan ei myöskään enää pelota.

Vaikka kaupungin uudet suunnitelmat ovat suuria, on myös niiden aikajänne pitkä.

– On selvää, että Tertin alueella, kaupungin länsipuolella, ei ole vielä ensi vuonna satoja uusia tontteja. Yleiskaavoitus tähtää aina pitkälle parikymmentä vuotta eteenpäin. Pyrimme saamaan kaupungin länsipuolellekin tarjontaa omakotitonteille, kertoo Hämeenlinnan yleiskaava-arkkitehti Niklas Lähteenmäki Niklas Lähteenmäki.

Kaupunkikoteja myös tuhansille

Uudet kerrostalosuunnitelmat eivät Hämeenlinnassa kalpene omakotikaavoitusten rinnalla.

Kaupungin keskustan tuntumaan, Engelinrantaan, asemanseudulle, Keinusaareen, Vanajantien varrelle, Visamäkeen ja niin sanotulle Vekan alueelle on eri kaavavaiheiden suunnitelmissa asuntoja yli 5 000 ihmiselle.

Merkittävimmät ovat Engelinranta ja rautatieaseman seutu, joihin on yhteensä tulossa asuntoja 3500–4000 ihmiselle. Kummallakaan alueella ei ole vielä asemakaavaa, mutta Engelinrannan osayleiskaava on menossa päätökseen ja aseman seudulle kaavaa laaditaan nopeassa aikataulussa.

– Täytyy muistaa, että Engelinranta tulee vielä asemakaavoittaa ja kaiken lisäksi siellä on paljon saastuneita maa-alueita, jotka tulee puhdistaa, muistuttaa yleiskaava-arkkitehti Niklas Lähteenmäki.

– Pelkästään puhdistukseen menee vuosi.

Uutta kasvua pitää saada

Hämeenlinna on aiemmin kasvanut kovaa vauhtia.

Nyt kasvu on selvästi hiljentynyt, eikä 70 000 asukkaan rajaa ole saatu rikki.

Kaupungissa uskotaan kuitenkin vakaasti, että kasvu kiihtyy lähitulevaisuudessa.

Toisaalta tarjonta luo myös kysyntää uskoo yleiskaava-arkkitehti Niklas Lähteenmäki.

– Tämä on näkynyt siitä kiinnostuksesta, jota esimerkiksi Engelinrantaan ja asema-alueelle on ollut. Hyvät asuntoalueet vetävät rakennuttajia.