1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Länsimäen onnellinen asukas: "Voisin asua täällä koko loppuelämäni"

Vantaan Länsimäessä joka kolmas on maahanmuuttaja ja työttömyys killuu ennätyslukemissa, mutta Khalida Yasin on tyytyväinen. Hän on asunut Länsimäessä yksitoista vuotta ja pitää kaupunginosan monikulttuurisesta, ystävällisestä ilmapiiristä.

Kotini metropoli - Länsimäki

Länsimäki – pääkaupunkiseudun ja koko Suomen maahanmuuttajarikkain alue, jossa myös työttömyys on ennätyslukemissa.

Näyttääkö täällä hurjalta ja dramaattiselta? Ei todellakaan.

Päällepäin "Länsässä" näyttää aivan samalta kuin missä tahansa lähiössä: asfaltoituja teitä, kerrostaloja, hieman ränsistynyt ostari kallioisen mäen juurella.

Ihmisiä ei päiväsaikaan kaduilla paljon liiku. Onneksi ostarin takaa löytyy Länsimäen toimintakeskus, jonne on kerääntynyt maahanmuuttajanaisia viikoittaiselle yhteiselle aamiaiselle.

Auttavaiset ihmiset

Tänä aamuna nautitaan irakilaisia herkkuja. Pitkä pöytä notkuu mitä eksoottisimpia ruokalajeja, kuten taikinamaista leipää, voimakkaan makuisia tahnoja ja pataruokia - jokainen on tuonut jotakin.

Aterioimassa istuu myös Khalida Yasin, Irakin kurdi, joka on asunut Länsimäessä yksitoista vuotta.

– Tämä on monikulttuuripaikka, tykkään tästä. Tämä on lähellä työpaikkaa ja tyttöjen koulua, täällä on niin paljon ystäviä ja ystävällisiä ihmisiä. Täällä uskaltaa mennä ulos, puhua ihmisten kanssa, kysyä jos on jotain vaikeaa, kuvailee Yasin.

Yasin työskentelee kouluavustajana ja on kolmen lapsen äiti. Lapsista vanhin on 15- ja nuorin 1,5-vuotias. Kuopus, pörröpäinen Roni-poika, on päässyt äitinsä mukaan aamiaiselle ja kirmailee tuon tuosta rattaista omille teilleen.

Naiset tapaavat yhteisellä aamiaisella joka perjantai. Kuva: Anne Moilanen / Yle
Khalida Yasin (vas.) ja hänen Roni-poikansa, Amal Gobashi ja Mona Abdelgadir. Kuva: Pekka Koli

Yasinin viisihenkinen perhe asuu ostarin läheisissä kaupungin vuokrataloissa vajaan 80 neliön kolmiossa. Vaikka Yasin viihtyy Länsimäessä hyvin, hän toivoisi asuntojen olevan parempia.

– Ihmiset ovat hyviä, naapurit mukavia, tervehtivät toisiaan, ihania. Ainoastaan asunnot ovat vähän vanhoja, eikä ole leikkipuistoja lapsille. Muuten on kaikki hyvin.

Kun Yasinilta kysyy, voisiko hän asua Länsimäessä koko loppuelämänsä, hän vastaa kyllä. Tosin Yasin ja hänen miehensä toivovat, että he pääsisivät jossain vaiheessa vaihtamaan isompaan ja uudempaan asuntoon.

Vajaan 6000 asukkaan Länsimäessä on paljon pieniä kerrostaloasuntoja. Kuva: Anne Moilanen / Yle

Aikaa toiselle

Myös se, että Länsimäessä asuu paljon ystäviä, on Khalida Yasinille tärkeää. Tultuaan Suomeen vuonna 2000 hän asui ensin kolme vuotta Rovaniemellä ja muutti sitten Vantaalle.

– Emme halua erota tästä paikasta. Ehkä välillä voi olla vaikea löytää ystäviä. Kaikki ovat myös kaupungissa, Helsingissä ja Espoossa, kiireisiä. Vantaalla on helpompi jutella ihmisten kanssa, kävellä, tutustua. Helsingissä ei ole aikaa toiselle, Yasin pohtii.

Länsimäen ostarilla on päiväsaikaan hiljaista. Kuva: Anne Moilanen / Yle

Välillä koti-ikävä vaivaa Yasinia ja hän haaveilee kotimaastaan Irakin kurdialueella. Työtä ei ole ollut Suomessa riittävästi, jotta perhe olisi voinut matkustaa sinne joka vuosi, tai ylipäätään lomailla.

– Kun ei ole työtä, ei voi ansaita rahoja.

Yasin on tehnyt töitä kouluavustajana Länsimäen koulussa sekä opettanut kurdin ja urdun kieliä. Hän on huomannut omassa lähipiirissään, että etenkin nuorten on vaikea saada työtä.

– Ihmiset olisivat valmiita mihin vain, lähtemään töihin Epooseen, Helsinkiin, mutta työtä on tosi vaikea saada. Työpaikkoja on tosi vähän varsinkin nuorille.

Länsimäen toimintakeskuksessa aamiainen on syöty. Salissa käy monista kielistä koostuva vilkas puheensorina.

– Täällä asuu niin erilaisia ihmisiä, paljon ulkomaalaisia, kaikki puhuvat omaa kieltään ja suomea. Voi vapaasti asua, puhua, käydä missä vain. Tämä on hyvä paikka, kehuu Yasin.

Välistä erottuu hyvän matkan toivotuksia, joita muut huutelevat Yasinille. Hän on lähdössä pienelle matkalle, risteilylle ruotsinlaivalla.

Yasin kiittelee vuolaasti, heilauttaa kättään ja ohjaa lastenrattaat hymyillen ulko-ovesta kesäiseen Länsimäkeen.