1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Kesäteatterit luottavat komediaan, harvat uskaltautuvat uusille urille

Kesäteatterit valmistautuvat tulevaan kauteen. Näytelmävalinnat nojaavat perinteeseen: yleisölle tarjotaan pääosin kevyttä, musiikillista ja televisiosta tuttua.

Kuva: Tuija Veirto / Yle

Taantuma ei vaikuta kesäteatteritarjontaan.

– Koko ajan tehdään päivityksiä, mutta pitkälti yli 300 esitykseen mennään tänäkin vuonna, kertoo ensi-illoista tilastoja kokoava tiedotussihteeri Mikko Karvinen Teatterin Tiedotuskeskuksesta.

Suomen harrastajateatteriliiton tiedottaja Anne Palm näkee, että teatteriharrastuksella on nyt jopa nostetta.

– Lama vaikuttaa sillä tavalla positiivisesti, että ihmisillä on nyt enemmän aikaa harrastaa, hän kertoo.

Se, mistä saatetaan tinkiä, on Palmin mukaan ammattiohjaajan ja -näyttelijöiden palkkaaminen.

Vaikka kesäteattereista löytyy paljon tilastoa ja tietoa, täsmällistä kuvaa kesäteattereiden lukumäärästä ja tarjonnasta on mahdotonta saada.

– Jollekin ryhmälle saattaa riittää se, että tutut ja oman kylän väki käyvät katsomassa esityksen ja se on sitten siinä, Palm kertoo.  

Nostalgia puree ja maalaisromantiikka kukkii

Kesäteatterikausi saattaa alkaa jo vapusta, pääosa ensi-illoista ajoittuu kesä – heinäkuulle.

Esityksillä on jo pitkään ollut miljoonayleisö. Viime vuonna Suomen kesäteatterissa kävijöiden määräksi tilastoitiin yli 1,1 miljoonaa (1 117 591) katsojaa. Esityksiä 198 kesäteatterissa oli yhteensä 345. 

Vaikka ammattilaisryhmiäkin löytyy, kesäteatteri on Teatterin Tiedotuskeskuksen keväällä tekemän selvityksen mukaan pitkälti nuorisoseurojen ja kylien näytelmäpiirien harrastajavetoista toimintaa. Talkootyö on arvossaan.

Näytelmävalinnoissa luotetaan huumoriin ja komediaan: on maalaiskomediaa, musiikillista komediaa, television komediasarjojen toisintoja...

– Esimerkiksi Tankki täyteen on sellainen, että sitä esitetään aina jossakin päin Suomea, toteaa Anne Palm.

Vakava aihe saattaa olla riski, mutta joskus se kannattaa.

Maa on syntinen laulu on varmasti monen mielestä synkimmistä synkin valinta kesäteatterille. Varsinaissuomalaisessa Liedossa se otettiin kuitenkin pari vuotta sitten kesäteatteriohjelmistoon ja hyvinhän se yleisöä veti, Palm kertoo.