Velkojien enemmistö kannattaa Talvivaaran saneerausohjelmaa

Talvivaaran Kaivososakeyhtiön pelastussuunnitelma ottaa velkojien siunauksella askeleen eteenpäin. Yhtiön taloudellinen elinkelpoisuus on kuitenkin edelleen kysymysmerkki.

Kotimaa
Talvivaaran liput liehuvat.
Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva

Velkojien enemmistö sanoo Talvivaaran Kaivososakeyhtiön saneerausohjelmalle kyllä, selviää käräjäoikeuteen tänään jätetystä äänestysselvityksestä. Selvitys liittyy Talvivaaran saaneerausohjelmaehdotukseen, jonka mukaan velkojat voisivat muuttaa saattavansa yhtiön osakkeiksi tiettyjen ehtojen mukaan.

Talvivaara tiedotti jo äänestyksen päätyttyä alustavasti, että riittävä määrä velkojia kannatti selvitysmies Pekka Jaatisen saneerausohjelmaehdotusta. Tänään annetun tarkemman selvityksen mukaan velkojat, joiden saatavat edustavat yli 53 prosenttia Talvivaaran veloista, äänesti ohjelmaehdotuksen hyväksymisen puolesta. Äänestykseen osallistuneista velkojista kaikkiaan 97,5 prosenttia kannatti saneerausehdotusta.

Talvivaaran Kaivososakeyhtiön osakkeenomistajille uutinen on helpotus, sillä yhtiön saneerausohjelman eteneminen vaatii velkojien hyväksynnän. Nyt vihreä valo on virallisesti saatu.

Edessä vielä isoja haasteita

Velkojien tuki ei kuitenkaan yksin varmista, että saneerausohjelma toteutuu. Talvivaaran tänään antaman pörssitiedotteen mukaan yhtiön pitää täyttää myös saneerausohjelmaan sisältyvät "erityiset edellytykset", jotka tarkoittavat eriyisesti Talvivaaran elinkelpoisuutta.

Talvivaaran Kaivososakeyhtiön liiketoiminta koostuu tällä hetkellä tiettyjen kriittisten laitteiden ja koneiden vuokraamisesta ja hallinnollisten ja teknisten palveluiden tuottamisesta Talvivaara Sotkamon konkurssipesälle. Yleisesti kuitenkin arvioidaan, ettei nykyinen liiketoiminta riitä turvaamaan yhtiön elinkelpoisuutta saneerausehdotuksessa vaadittavalla tavalla.

Katseet kohdistuvatkin nyt Talvivaara Sotkamon konkurssipesään. Työ- ja elinkeinoministeriö tiedotti maaliskuussa tehneensä ehdollisen sopimuksen Talvivaara Sotkamon konkurssipesän kaivostoiminnan myymisestä valtion Terrafame-erityisyhtiön ja pääomasijoitusyhtiö Audleyn johtamalle sijoituskonsortiolle.

Talvivaaran Kaivososakeyhtiö on ilmoittanut myös pyrkivänsä uuden kaivosyhtiön osakkaaksi. Jos hanke onnistuu, saneerausohjelmaehdotuksen vaatimus riittävän vankasta liiketoiminnasta todennäköisesti täyttyisi.

Yhtiökokous siunaa suunnitelman

Jos Talvivaaran saneerausohjelma etenee suotuisasti, myös Talvivaaran vanhojen osakkaiden pitää jossain vaiheessa hyväksyvä saneerausohjelmaehdotus. Yksi mahdollinen tilaisuus voisi olla Talvivaaran yhtiökokous, jota ei ole tänä vuonna vielä järjestetty.

Yhtiön antaman alustavan tiedon mukaan Talvivaara aikoi pitää yhtiökokouksensa 12 kesäkuuta. Kokous on kuitenkin siirtynyt tuonnemmaksi, sillä sitä ei ole kutsuttu koolle yhtiöjärjesteyksen vaatimassa ajassa.