1. yle.fi
  2. Uutiset

"Afrikan Che Guevaran" Thomas Sankaran kuolinsyy tutkitaan uudelleen – ruumis kaivetaan haudasta

Thomas Sankara kuoli vuonna 1987, kun hänen entinen ystävänsä Blaise Compaore kaappasi vallan. Kuolinsyyn tutkinta sai vauhtia, kun Compaore joutui viime vuonna eroamaan.

Ulkomaat

Burkina Faso tutkii uudelleen vallankumousjohtaja Thomas Sankaran liki 30 vuoden takaisen kuoleman. Sankaran ja 12 hänen kumppaninsa ruumiita alettiin maanantaina kaivaa haudoista kuolinsyyn selvittämiseksi.

Sankara kuoli epäselvissä olosuhteissa vuonna 1987 vallankaappauksessa, jota johti hänen entinen ystävänsä Blaise Compaoré.

Lesken ja tukijoiden vaatimukset Sankaran kuolinsyyn tutkimisesta saivat pontta, kun Compaoré joutui itse väistymään vallasta viime vuonna laajojen mielenosoitusten jälkeen.

Väliaikainen presidentti Michel Kafando lupasikin jo viime vuonna tutkituttaa Sankaran kuoleman kansallisen sovinnon nimissä. Ruumiinavauksessa otetaan myös dna-testit kuolleiden henkilöllisyyden varmistamiseksi.

37-vuotiaana kuollut Sankara on Afrikassa laajalti ihailtu hahmo, jota on kutsuttu jopa Afrikan Che Guevaraksi. Hän oli imperialismin vastainen vallankumouksellinen, joka nelivuotisen valtakautensa aikana muun muassa edisti koulutusta, pyrki parantamaan naisten asemaa ja jakoi maata uudelleen.

Monet Compaoren vastaisiin protesteihin osallistuneet sanovat, että heitä innosti Sankaran muisto.

Arvostelijat ovat kuitenkin huomauttaneet, että hän nousi valtaan asein eikä piitannut ihmisoikeuksista ajaessaan ihanteitaan.

Lue seuraavaksi