Myrsky uhkasi tempaista vastakuoriutuneet haukanpoikaset pesästään – katso video

Pesäkamera kuvasi puolentoista vuorokauden ikäisiä haukanpoikasia, joita Lyyli-myrsky riepotteli lauantaina Oulun alueella. Pienet linnut selvisivät myrskystä. Niiden vanhemmat ovat ilmeisesti osanneet rakentaa hyvän pesän.

Luonto ja ympäristö
Kanahaukat poikaset joutuivat Lyyli-myrskyyn.
Lyyli-myrsky riepotteli Iines- ja Niiles-kanahaukkojen pesää, jossa poikaset olivat kuoriutuneet vain puolitoista vuorokautta aikaisemmin.

Lyyli-myrsky riepotteli kattojen lisäksi myös pieniä kanahaukkoja. Kanahaukkojen pesäkamera tallensi, kuinka muutaman päivän ikäiset kanahaukat joutuivat myrskyn kouriin lauantaina.

Kameraa ylläpitävä Pasi Jäntti kertoo, että hän oli huolissaan Niiles- ja Iines-haukkojen poikasista. Poikaset olivat kuoriutuneet torstain ja perjantain välisenä yönä, kun myrsky lauantaina iski.

– Kyllä kävi mielessä, että miten niiden nyt käy. Monesti on nähnyt pesän rikkoontuvan, hän kertoo.

Toistaiseksi nimettömien pikkuhaukkojen ei kuitenkaan käynyt kuinkaan.

– Näyttää, että tämä haukkapariskunta on tehnyt kestävän pesän.

Nälkään tai kylmään voi kuolla

Jäntti kertoo, että kanahaukkojen elämässä voi olla monia vaikeuksia. Yksi niistä voisi olla ruuan loppuminen.

Kyllä kävi mielessä, että miten niiden nyt käy. Monesti on nähnyt pesän rikkoontuvan.

Pasi Jäntti

Hän sanoo, että koiraslintu Niiles vaikuttaa olevan hyvä saalistaja, joten näillä poikasilla ei pitäisi olla hätää.

Muutama vuosi sitten maakotkan pesäkamera tallensi, kun poikanen oli toista viikkoa nälissään ja menehtyi.

– Se oli surkeaa katsottavaa.

Myös takatalvi voi tappaa linnun. Jäntti kertoo, että kanahaukkojen kokenut Iines-emo voi kylmällä pitää poikasiaan siipiensä suojassa.

Videon ylläpitäjät eivät saa puuttua pesän elämään. Poikkeus on tehty vain kerran: vuonna 2006 poikaset jäivät pesään keskenään. Koiraslintu ei ollut onnistunut saamaan ruokaa, joten lopulta emokin hylkäsi pesän viikoksi.

– Linnut olivat kotihoidossa viikon. Sen jälkeen homma jatkui kuten ennenkin.

Kanahaukka on mainettaan parempi lintu

Kanahaukkakamera sijaitsee Oulun seudulla, mutta Jäntti ei voi paljastaa tarkkaa paikkaa, jotta pesä saa olla rauhassa.

Viime päivinä on ollut liian pimeää aurinkokennoilla toimivalle kameralle, joten yhteys oli katkennut. Jäntti toivoo, että maanantai-iltana yhteys palaisi.

Kanahaukkojen lisäksi Karhutv:n kamerat kuvaavat muun muassa teeriä ja ilveksiä, kertoo kameramiehen lisäksi puunveistäjänä toimiva Jäntti. Hän kertoo, että toiminnassa on mukana muutama sponsori, mutta toimintaan on ollut vaikea saada tarpeeksi rahaa esimerkiksi kunnon kameroiden ostamiseen.

Kameroiden tarkoituksena on näyttää eläinten arkea, jota muuten on vaikea päästä seuraamaan. Jäntti toivoo, että kamerat auttaisivat herättämään kiinnostusta luontoa kohtaan ja valistaisivat ihmisiä.

– Kanahaukka on vihattu lintu. Mutta niiden reviirillä on tosi monimuotoinen lintukanta, ja saaliiksi jäävät linnut ovat heikkoja yksilöitä. Kanahaukat pitävät pesärosvot kuten harakat ja varikset kurissa.