1. yle.fi
  2. Uutiset

Saimaan "aavelaiva" siirtymässä Venäjälle – alus palannee risteilyliikenteeseen

Lappeenrannan Rauhassa olevalle M/S BlueWhite Eaglelle on löytymässä ostaja Venäjältä. Aluksen omistajan Pekka Sivosen mukaan kauppa varmistuu lähiviikkoina. Aluksesta kadonneen ruorin Sivonen arvioi jo olevan Venäjällä.

Kotimaan uutiset
Rauhan rantaan hylättyä Blue White Eagle -alusta tyhjennetään vedestä.
Ville Toijonen / Yle

Sivosen mukaan neuvotteluja on käyty loppuvaiheessa kahden venäläisen ostajakandidaatin kanssa. Kauppojen varmistuttua uusi omistaja alkaa valmistella aluksen siirtoa pois Rauhan laiturista.

BlueWhite Eagle on tarkoitus hinata kunnostettavaksi telakalle. Ilkivallasta huolimatta alus on kunnostettavissa helposti risteilykäyttöön.

– Sisällä on lähinnä rikottu peilejä, laseja ja erilaista irtainta, mutta nämä on siivottu nopeasti, sanoo Pekka Sivonen.

Lisäksi alus on hiekkapuhallettava ulkopuolelta ja maalattava kokonaan uudelleen. Suurta koneremonttia sen sijaan ei tarvita.

– Aluksessa on kaksi tuhannen hevosvoiman dieselmoottoria, jotka ovat vielä hyvässä kunnossa, vakuuttaa Sivonen.

Käytännössä BlueWhite Eagle voi aloittaa liikennöinnin uudelleen aikaisintaan ensi purjehduskaudella. Mahdollista on, että alus risteilisi esimerkiksi Pietarista johonkin Suomenlahden satamaan. Uuden omistajan aikeita Sivonen ei kuitenkaan lähde arvailemaan.

– Suunnitelmat ovat edelleen olemassa, että aluksen nykyiselle aurinkokannelle rakennetaan uusia hyttejä, jolloin liikenne olisi kannattavaa.

Vuonna 1960 rakennetussa BlueWhite Eaglessa on vain 35 hyttipaikkaa. Kaikkiaan alukseen mahtuu 120 matkustajaa.

Laivan siirtymisestä Venäjälle kertoi ensimmäisenä Uutisvuoksi.

Lue seuraavaksi