Kaupunkikävely kartoitti vaaran paikat – Oulun keskusta on nyt sekaisin

Oulun keskustan asukkaat ja kaupungin virkamiehet pohtivat yhteisen iltakävelyn aikana ydinkeskustan turvallisuusasioita.Oulun keskustaa hallitsevat tällä hetkellä rakennustyömaat, mutta kohta niihin on luvassa helpotusta.

jäteastiat
Katuturvallisuuskävelyn aikana löytyi monta rakennustyömaata Oulun keskustasta.
Katuturvallisuuskävelyn aikana löytyi monta rakennustyömaata Oulun keskustasta.Ari-Pekka Sirviö / Yle

Oulun keskustan alueelle jalkautui maanantai-iltana parikymmentä ihmistä, jotka tarkastelivat kaupunkia turvallisuuden näkökulmasta. Oulun keskustan suuralueen yhteistyöryhmä järjesti jo kuudetta kertaa katuturvallisuuskävelyn. Siinä Oulun keskustan asukkaat kohtaavat kaupungin ydinkeskustassa kävelyn merkeissä kaupungin virkamiehiä ja pääsevät keskustelemaan heidän kanssaan turvallisuusasioista.

Keskustan rakennustyömaat rassaavat

Tällä kertaa turvallisuuskävelyllä nousivat esiin varsinkin keskustan lukuisat rakennustyömaat. Projektipäällikkö Juha Isoherranen lohdutteli asukkaita ja kertoi, että tilanne helpottuu jonkin verran jo kesällä, mutta viimeistään syksyllä keskustan alue selkeytyy, kun pysäköintiluolasto Kivisydän avautuu. Kauppakeskus Valkean edustalla työt jatkuvat kauemmin. Kesäkatu valmistuu kesällä 2016.

Isoherranen vakuuttaa, että kaupungin virkamiehet kuuntelevat asukkaita herkällä korvalla. Esimerkiksi pysäköintiluolastoon liittyviä mielipiteitä on kyselty laajoissa selvitystöissä jo vuosina 2009 ja 2010. Mielipiteitä kuunnellaan myös edelleen, muistuttaa Isoherranen.

Otto Karhin puiston kohdalla kaupunkilaisia askarrutti pyörätuolihissien riittävyys. Isoherranen kertoi, että kaikkiin muihin paitsi Rotuaarille tulevaan hissiin mahtuu pyörätuoli.

Vessoja ja roskiksia tarvitaan

Kävelyn aikana muistutettiin, että siisteys lisää turvallisuutta. Siksi kaupunkiin kaivataan maksuttomia yleisökäymälöitä ja lisää roskakoreja. Kaupunginpuutarhuri Heikki Pulkkinen puolustautui kertomalla, että kaupungin hallitsemilla alueilla on jo nyt 1800 roskakoria. Määrää lisätään joka vuosi, mutta kerralla ei kovin suurta lisäystä saada aikaan.

Pyrimme saamaan roskisverkostoa kattavaksi, että joka puolelta löytyisi tietyn välimatkan päästä roskis.

Heikki Pulkkinen

– Pyrimme saamaan roskisverkostoa kattavaksi, että joka puolelta löytyisi tietyn välimatkan päästä roskis, totesi Pulkkinen.

Kävelijöiden joukosta muistutettiin samalla myös siisteyskulttuurista, jotta ihmiset myös laittaisivat roskat roskakoriin.

Remontoitavaan Otto Karhin puistoonkaan ei yleistä wc:tä tule. Kaupunki kuitenkin selvittää parhaillaan, kuinka paljon yleisten käymälöiden hankkiminen ja ylläpito tulisivat maksamaan. Muiden kaupunkien kokemuksia yleisistä käymälöistä kysellään myös.

Keskustan suuralueen yhteistyöryhmä on tehnyt aloitteen maksuttoman wc:n pystyttämisestä Mannerheimin puistoon. Aloiteta perustellaan muun muassa sillä, että puistossa on suosittu lasten leikkialue.

Kaiken kaikkiaan katuturvallisuuskävely sujui sopuisissa merkeissä. Asukkaat tuntuivat olevan melko tyytyväisiä kaupungin toimiin turvallisuuden ylläpitämiseksi ja parantamiseksi keskustassa. Vaikka rakennustyömaan keskellä eläminen vaatiikin kärsivällisyyttä, useimmat olivat sitä mieltä, että valmis lopputulos palkitsee odottamisen.