Helsinki myötämielinen merikylpylälle – polskuttelua toukokuussa 2016?

Helsingin kaupunginhallitus näyttää vihreää valoa meressä kelluvalle kaupunkikylpylälle. Kaupungin mielestä Kauppatorin edustalle rakennettavat kelluvat uima-altaat ja laiturit parantavat matkailupalveluita. Samalla vesiliikenne satama-altaassa joutuu ahtaalle.

Kotimaa
Arkkitehtitoimisto Pakkanen-Lipasti-Huttusen havainnekuva.
Arkkitehtitoimisto Pakkanen-Lipasti-Huttusen havainnekuva Allas-merikylpylästä.

Kauppatorin kainaloon kaavailtu merikylpylä niittää myötämieltä Helsingin virkamiehistössä. Lautakunnat ovat osaltaan siunanneet Katajanokan kelluvat uima-altaat ja nyt hankkeella on myös Helsingin kaupunginhallituksen puolto. Allas-hankkeelle on kaavailtu määräaikaista, kahdeksan vuoden vuokrasopimusta. Kaupunki pidensi sopimuksen kestoa muutamalla vuodella alkuperäisestä, jotta määräaika olisi riittävän pitkä investointien mahdollistamiseksi.

Korjaamo Groupiin kuuluvan Helsinki Allas Oy:n puuhaama merikylpylä muodostuu allasosastosta sekä laitureista ja niihin liittyvistä oleskelualueista oheistoimintoineen. Neljästä altaasta puolet ovat merivesialtaita ja puolet makeavesialtaita. Osa altaista on lämmitettäviä ja ympärivuotisessa käytössä.

Merivesialtaat on tarkoitus täyttää pumppaamalla vettä Katajanokan toiselta puolelta ja ylivuoto tapahtuu kankaasta tehdyn jäykän merivesipussin laidan yli. Tarkoituksena on, että näin altaan vesi pysyy uimakelpoisena eikä mereen pääse puhdistusaineita.

Vesiliikenne joutuu väistämään

Kaupunginhallituksen hyväksyntä tarkoittaa, että Allas-hankeen suunnitelmat saavat konkretisoitua Helsingin puolesta. Korjaamo Groupin toimitusjohtaja Raoul Grünstein ei uskalla vielä täysin huokaista. Helsingin kaupungin myötämieliset lausunnot matkaavat vielä Etelä-Suomen aluehallintoviraston syyniin.

– Lisäksi kaksi laivuria on valittanut Helsingin hallinto-oikeuteen, mutta uskon että asia saadaan päätökseen elokuuhun mennessä, Grünstein sanoo.

Satama-altaassa kelluva merikylpylä ajaa vesiliikennettä ahtaalle. Uima-allassuunnitelma on merkinnyt laivapaikkojen uusjakoa Kauppatorin edustalla.

– Joudumme miettimään miten yhteensovitamme alueen vesiliikennepalvelut niin ettei esimerkiksi Suomenlinnan asukkaiden tai kävijöiden kulku vaikeudu, sanoo Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok).

Rauhamäen mukaan Helsinki pitää Allas-hanketta tärkeänä, sillä se tukee matkailupalveluiden paranemista alueella. Kaupunki laatii parhaillaan kokonaissuunnitelmaa Kauppatorin ympäristön kehittämisestä.

Mikäli aluehallintovirasto hyväksyy merikylpyläsuunnitelmat, pääsee allasyrittäjä hakemaan hankkeelleen kaupungilta rakennuslupaa.

– Tätä projektia on jo kahdesti lykätty. Valituksista huolimatta pidän todennäköisenä, että Katajanokan edustalla uidaan toukokuussa 2016, Raoul Grünstein sanoo.