Venäjä aloitti suuren ilmasotaharjoituksen – samaan aikaan Pohjoismaiden arktisen harjoituksen kanssa

Venäjä aloitti massiivisen ilmasotaharjoituksen maanantaina eli samaan aikaan kuin Suomen Lapissa sekä Pohjois-Ruotsissa ja Pohjois-Norjassa käynnistyi mittava yhdeksän maan ja Naton lentotoimintaharjoitus.

Ulkomaat
Suhoi Su-27-hävittäjä.
Suhoi Su-27-hävittäjä. Kuvan kone ei liity tapaukseen.Piotr Polak / EPA

Venäjän armeija aloitti maanantaina laajan ilmasotaharjoituksen, johon osallistuu noin 250 konetta ja 12 000 sotilasta.

Venäjän puolustusministeriön mukaan kyseessä on yllätysharjoitus, jolla testataan joukkojen taisteluvalmiutta läntisessä, keskisessä ja eteläisessä sotilaspiirissä.

Harjoituksen aikana koneet tekevät ohjusiskuja harjoitusmaaleihin muun muassa Komin tasavallassa. Ilmatorjunta-aseilla harjoitellaan muun muassa Etelä-Venäjällä Ashulukissa ja Kapustin Jarissa.

Venäjä aloitti harjoituksen samana päivänä kuin Suomen, Ruotsin ja Norjan järjestämä lentotoimintaharjoitus käynnistyi pohjoisessa.

Kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Yhdeksän maata hiovat yhteistoimintakykyä pohjoisessa

Suomen Lapin sekä Pohjois-Ruotsin ja Pohjois-Norjan ilmatilassa maanantaina alkaneeseen Arctic Challenge Exercise -harjoitukseen osallistuu yli sata sotilaskonetta.

Suomen, Ruotsin ja Norjan lisäksi harjoitukseen osallistuvat Yhdysvallat, Hollanti, Britannia, Ranska, Saksa, Sveitsi ja NATO. Suomesta mukana on 16 Hornet-hävittäjää.

Taivaalle nousee muun muassa hävittäjiä, häirintäkoneita ja ilmatankkauskalustoa.

Lentotoimintaharjoituksessa käytetään Rovaniemen, Ruotsin Kallaxin sekä Norjan Bodøn ja Örlannin tukikohtia. Lennot tehdään pohjoisessa Suomen, Ruotsin ja Norjan ilmatilassa olevilla harjoitusalueilla.

Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Lentotoiminta lisääntynyt

Länsimaiden ja Venäjän väliset jännitteet ovat lisääntyneet Ukrainan sodan takia ja suhteet ovat viileimmät kuin kertaakaan kylmän sodan päättymisen jälkeen.

Venäjä on viime kuukausien aikana lisännyt lentotoimintaansa Itämeren alueella. Samalla Venäjän ja Naton koneiden kohtaamiset ovat yleistyneet. The Aviationist on kerännyt kartalle (siirryt toiseen palveluun) merkittävimpiä koneiden kohtaamistilanteita kahden vuoden ajalta.

Lähteet: Yle, AP