15 kiloa ilmaa ympärille ja futista pelaamaan! – ”On muuten raskasta”

Kun tavallinen jalkapallon potkiminen käy tylsäksi, voi pukea päälleen ilmakuplan ja törmäillä kentällä joukkuetovereiden kanssa. Kuplajalkapallo keksittiin Norjassa jokunen vuosi sitten, ja nyt laji tekee tuloaan myös Suomeen.

Kotimaa
Ihmiset pelaavat jalkapalloa kuplat ympärillään.
Kuplajalkapallo tai kontaktifutis, kuten lajia myös kutsutaan, on melko uusi harrastusmuoto Suomessa. 15 kiloa painavat pallot suojaavat pelaajia taklauksilta ja tönimisiltä pelin aikana.

Toistakymmentä ihmisitä häärii jalkapallokentällä jättiläismäiset rantapallot päällään. Meno näyttää jokseenkin kömpelölle, mutta hauskalle ja lähempi tutkiskelu osoittaa etteivät kyseessä suinkaan ole rantapallot, vaan kuplajalkapallopuvut. Kuplajalkapallo tai kontaktifutis, kuten lajia myös kutsutaan, on melko uusi harrastusmuoto Suomessa. Silti laji on herättänyt kiinnostusta.

– Etenkin työporukat ovat tästä tykänneet tyky-päivissä harrastaa, kertoo erotuomarin roolissa häärivä yrittäjä Jukka Kilpeläinen.

Ihmisiä jalkapallokentällä kuplapuvut päällään.
Kuplajalkapalloon kuuluu törmäily ja kaatuilukin. Ilmakupla suojaa pelaajia ruhjeilta. Tarja Nyyssönen / Yle

Tälläkin kertaa aurinkoista iltapäivää on Mikkelin Hänninkentälle kokoontunut viettämään paikallisen yrityksen väkeä. Jarmoksi esittäytyvä mies on lajin parissa jo toistamiseen.

– Mukavaa on vaikka tosi rankkaa, Jarmo kertoo naama punaisena ja juoksee kentälle puvussaan.

Kuplajalkapallossa ideana on tehdä maaleja, kuten perinteisessä futiksessakin. Painavat puvut tuovat oman haasteensa peliin, eikä täysimittaisella kentällä lajia yleensä harrastetakaan.

– Kyllähän tässä maalit lasketaan, mutta pääasia on pitää hauskaa. Taklailla toisia ja päästellä höyryjä ulos, toinen erotuomari ja yrittäjä Ville Karppinen selostaa lajin ideaa.

Norjalainen villitys

Kuplajalkapallon, tai bubble footballin, kuten lajia muualla Euroopassa kutsutaan, historia ei ulotu kauas. Vuonna 2011 norjalaiset kaverukset Henrik Johan ja Elvestad Golden saivat idean kehittää perinteistä jalkapalloa ja kehittivät ilmalla täytettävät muoviset suojat pelaajien ympärille. 15 kiloa painavat pallot suojaavat pelaajia taklauksilta ja tönimisiltä pelin aikana. Hyvin pian laji sai huomiota norjalaisessa televisiossa ja alkoi tulla tunnetuksi myös maan ulkopuolella.

Ville Karppinen täyttää ilmalla kuplajalkapallopukua.
Ville Karppinen pitää huolta pelivälineistä. Tarja Nyyssönen / Yle

– Suomessa on jokunen yrittäjä jolla palloja on. Me haluttiin päästä pelaamaan, kun nähtiin netissä video, mutta se ei ollut ihan tässä lähellä missään mahdollista. Niinpä keksittiin sitten hankkia pallot ja pistää yritys pystyyn, Karppinen kertoo.

Kuplien sisällä on valjaat, joiden avulla ne pysyvät päällä. Pelaaja sukeltaa pukuun niin, että pääkin on suojattuna kuplassa. Käsille on kahvat, joiden avulla voi paremmin ohjailla taklauksia.

– Löyhästi tässä noudatetaan jalkapallon sääntöjä, mutta kontaktia tosiaan saa ja suositellaankin ottamaan. Puku suojaa hyvin eikä tämä ole yhtään sen riskialttiimpaa kuin tavallinen futiskaan, Jukka Kilpeläinen kertoo.

Kun oikeassa jalkapallossa pelataan kaksi 45 minuutin puoliaikaa, pelataan kuplajalkapallossa joukkueen kunnosta riippuen yleensä kolmen tai viiden minuutin eriä.

– Voihan tässä vaikka kymmenen minuuttia putkeen touhuta, mutta vielä ei ole niin hyväkuntoista sakkia kohdalle osunut, Kilpeläinen ja Karppinen nauravat.

Mies kuplajalkapallopuku päällään.
Jarmo on innostunut kuplajalkapallosta. Tarja Nyyssönen / Yle

Myös sää vaikuttaa pelikokemukseen. Ilma ei kauheasti kumisen kuplan sisällä kierrä, vaikka pään yläpuolella ilma-aukko onkin. Kuumalla säällä laji hyydyttää nopeasti.

– Viisikin minuuttia 15 kilon kumipuku ympärillä tylyttää. Kuntoilusta ihan käy tämä laji, Karppinen sanoo.

Oman haasteensa lajiin tuo kuplan painon lisäksi kuplan koko. Puku peittää pelaajien pään kokonaan ja näkyvyys on melko heikkoa.

– Pitää vaan mennä sinne missä muutkin ovat ja yrittää saada palloa maalia kohti, Jarmo nauraa.

Ja mitä törmäilyyn tulee, on se hauskuutuksen lisäksi hyvä keino purkaa paineita.

– Tässä kun vähän kaveria runttaa, saa angsteja purettua ja paremman mielen, toista kertaa kuplajalkapalloa pelaava Jarmo virnistää.