1. yle.fi
  2. Uutiset

Sossufoorumi haastaa kirjoittamaan toimeentulotuesta – "Herättää häpeää"

Toimeentulotukea voi saada henkilö tai perhe, jonka tulot eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin. Joensuussa toimiva Sossufoorumi on haastanut kansalaiset pohtimaan, millaisia ajatuksia sana toimeentulotuki herättää. Tavoitteena on tehdä asenteita näkyväksi.

perusturva
Toimeentulotukihakemusta täytetään
Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan vuonna 2014 toimeentulotukea saavia kotitalouksia oli maassamme 253 400. Toimeentulotuen bruttomenot olivat 744,8 miljoonaa euroa. Toimeentulotuen lainsäädännöstä vastaa sosiaali- ja terveysministeriö. Tuen myöntää tarveharkintaisesti kunta.

Joensuussa toimivassa Sossufoorumissa keskustellaan toimeentulotuesta ja sen kehittämistarpeista. Tavoitteena on nostaa aihe julkiseen keskusteluun ja vaikuttaa toimeentulotuen julkisuuskuvaan. Asiaa pohtimaan on nyt haastettu kansalaiset, kertoo Sossufoorumin jäsen Veikko Luomi.

– On tarkoitus saada selville entistä tarkemmin asenteita, mielipiteitä, mielikuvia jotka liittyvät toimeentulotukeen, jotta sitten päästäisiin oikaisemaan mahdollisia harhakäsityksiä. Toisaalta saataisiin tieto leviämään heille, jotka ovat oikeutettuja toimeentulotukeen mutta eivät häpeän tai tiedonpuutteen takia sitä hae, Veikko Luomi sanoo.

Tukeen turvautuminen herättää häpeää

Asenteiden kartoittamiseksi kansalaiset on haastettu kirjoittamaan siitä, mitä he toimeentulotuesta ajattelevat. Sossufoorumi on jo saanut joitakin kirjoituksia. Niissä esille on noussut juuri häpeän tunne, joka toimeentulotuen hakemiseen edelleen liittyy.

Osa voi pyytää jopa anteeksi sitä että tulee toimistoon

Arja Pöntinen-Heinonen

– En kehdannut, en uskaltanut, en voi kertoa naapureille, en tuttavilleni, että olen sosiaalitoimen asiakas toimeentulotukiasoissa, Veikko Luomi kertoo esimerkkejä kirjoituksista.

Aiheeseen liittyvän häpeän on huomannut työssään myös Joensuun kaupungin aikuissosiaalityön johtava sosiaalityöntekijä Arja Pöntinen-Heinonen.

– Viikottain tulee meille ihmisiä, jotka eivät aikaisemmin ole hakeneet toimeentulotukea. Osa voi pyytää jopa anteeksi sitä että tulee toimistoon. Perinne on varmaan pitkältä ajalta, että pitäisi selvitä. On aina katsottu, että sun täytyisi jotenkin pärjätä itse, Arja Pöntinen-Heinonen pohtii.

Tietoa tutkijoiden käyttöön

Kirjoituksia toivotaan paitsi heiltä, jotka toimeentulotukea ovat joskus saaneet, myös heiltä joille se ei ole koskaan tullut omakohtaiseksi asiaksi.

– Tämä tuo varmasti näkyväksi sen, mikä on ihmisten tietämys sosiaalitoimen myöntämästä toimeentulotuesta. Nämä kirjoitukset menevät mm. yliopiston tutkijoiden käyttöön. Tieto joka kirjoituksista tulee, on sillä tavalla hyödyllistä ja arvokasta, Veikko Luomi kertoo.

– Sitä voisi miettiä, että entä jos minulla ei olisi sitä kaikkea mitä minulla tällä hetkellä on? Entä jos jäisin työttömäksi, pankki irtisanoisi kaikki lainani tai jos talo palaisi, Arja Pöntinen-Heinonen haastaa kirjoittajia pohtimaan.

Kirjoituksia otetaan vastaan mm. Joensuun Kansalaistalolla. Kirjoitukset otetaan tarkasteluun Joensuun sosiaalitoimessa syksyllä 2015.

Lue seuraavaksi