1. yle.fi
  2. Uutiset

Asiantuntijoiden viesti hallitukselle: Suomeen suoraa demokratiaa ja investointiasiamies

Tulevassa hallituksessa hienointa saattaa olla päätöksenteon tehokkuus, maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen arvelee.

Ylen aamu
Pauliina Laitinen-Littorin, Kristiina Helenius ja teivo teivainen.
Pauliina Laitinen-Littorin, Kristiina Helenius ja Teivo Teivainen kertoivat Aamu-tv:ssä, mitkä olisivat heidän omat kärkihankkeensa hallituksen hoidettavaksi.

Ylen Aamu-tv:ssä vierailleet asiantuntijat, taidehistorioitsija Pauliina Laitinen-Littorin, maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen ja bisnesverkosto Amcham Finlandin toimitusjohtaja Kristiina Helenius ovat seuranneet mielenkiinnolla hallitusneuvottelujen etenemistä. Eri alojen asiantuntijoiden mukaan hallitusohjelman tavoitteista voi olla eri mieltä, mutta neuvotteluja on viety eteenpäin esimerkillisesti.

- Pidän tästä toimintatavasta ja hyvästä johtamisesta, jota Suomi on saanut nähdä. Prosessia on viety hienosti eteenpäin, aiemmin vuosia ulkomailla asunut Kristiina Helenius kiittelee.

Myös on taideasiantuntija Pauliina Laitinen-Littorin on pannut merkille neuvottelijoiden keskinäisen dynamiikan.

Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen taas ennustaa, että tulevassa hallituksessa hienointa mutta samalla pelottavinta saattaa olla päätöksenteon toimivuus.

Enemmän investointeja vai kansanvaltaa?

Aamu-tv:n sohvallla eritaustaiset asiantuntijat esittivät tulevalle hallitukselle vaihtelevia toiveita. Amcham Finlandin toimitusjohtaja Kristiina Helenius peräänkuuluttaa, että Suomessa olisi tarvetta investointiasiamiehelle, jonka kautta kansainväliset yritykset voisivat tarvittaessa asioida sen sijaan, että ne jumiutuvat kysymyksineen ja ongelmineen virkamieskoneistoon.

Globaalia poliittista taloutta tutkinut professori Teivo Teivainen puolestaan pitää demokratian puutteita investoijien ongelmia tärkeämpinä.

- Toivoisin Suomessa näkeväni kansainvallan kukoistuskauden. Meidän pitäisi katsoa paremmin uuden demokratian keinoja, joilla kansalaiset voivat vaikuttaa suoraan asioihin, Teivainen sanoo.

Professorin mukaan Suomessa olisi pikemminkin tarvetta demokratian toimivuutta valvovalle demokratia-asiamiehelle.

”Digitalisaatiota pitää hyödyntää paremmin”

Yhtä mieltä kaikki asiantuntijat ovat siitä, että teknologisen kehityksen hedelmiä pitäisi hyödyntää selvästi tehokkaammin.

- Taide ja teknologia kannattaisi valjastaa paremmin digiyritysten tarpeisiin. Myös tekijänoikeusaikaa olisi syytä lyhentää, jotta luovaa materiaalia voitaisiin hyödyntää nykyistä nopeammin, taidehistorioitsija Pauliina Laitinen-Littorin ehdottaa.

Professori Teivo Teivainen mukaan teknologisen kehityksen takia tekijänoikeuksia koskevia säädöksiä pitäisi harkita uudelleen.

- Tietoja olisi mahdollista käyttää nykyistä paremmin hyväksi, Teivainen toteaa.

Lue seuraavaksi