1. yle.fi
  2. Uutiset

"Viski on kulttuuriteko"

Ylen aamu-tv:ssä maisteltiin tänään viskejä. Viski on alan harrastajien mukaan sosiaalinen ja trendikäs ajanviete.

Kotimaan uutiset
Kai Kilpinen ja Jarkko Nikkanen.
Suomeen on viime vuosina perustettu useita viskitislaamoja. Miten suomalainen viskimaku eroaa esimerkiksi skottien mausta ja mikä saa ihmisen hurahtamaan viskiin tai sen valmistamiseen? Näihin ja muihin kysymyksiin vastasivat viskikirjailija Jarkko Nikkanen sekä Kai Kilpinen The Helsinki Distilling Company:sta.

Viskiharrastus on nousussa Suomessa. Viskitislaamoja, -ravintoloita ja -seuroja perustetaan.

Viskin Ystävien Seuran puheenjohtaja Jarkko Nikkasen mukaan väki on löytänyt myös viskiharrastuksen sosiaalisen puolen.

– Viskin yhteisöllisyys, maistelu, tarinoiden kertominen ja jakaminen, on mielenkiintoista. Voidaan istahtaa kahdestaan alas ja vertailla vaikka juoman tammista aromia, perustelee Nikkanen.

Viskin vahvuus on harrastajien mukaan sen aromikkuus. Alkoholijuomista ainoastaan viinistä löytyy enemmän aromivariaatioita.

Konjakkiverosta ruisviskiin

Viskiä on tuotu Suomeen vasta hieman yli sata vuotta. Helsinki Distilling Companyn osakas Kai Kilpisen mukaan suomalaisten myöhäiseen viskikulttuurin heräämiseen ovat osaltaan vaikuttaneet viranomaistoimet.

– Vuonna 1905 englantilaiset saivat painostettua viskiveron samalle tasolle konjakin kanssa. Siihen asti Suomeen tuotiin vain konjakkia, kertoo Kilpinen.

Suomessa on tällä hetkellä viisi viskitislaamoa. Perinteinen suomalainen vilja, ruis, on tällä hetkellä muodissa. Perinteisesti viskiä valmistetaan mallasohrasta.

Helsingistä ei yli sataan vuoteen löytynyt omaa viskitislaamoa, kunnes Kilpinen kumppaneineen perustivat Helsinki Distilling Companyn viime vuonna.

– Pitäähän kulttuurikaupungilla oma tislaamo olla, kun kirjastot, teatterit ja oopperatkin on, naurahtaa Kilpinen.

Lue seuraavaksi