1. yle.fi
  2. Uutiset

Poistetuista rakkauslukoista nousi tunnemyrsky – ”On melkein pitänyt laittaa kumisaappaat jalkaan”

Paraisilla on kärhämöity viime päivinä rakkauslukoista, kun kaupunki poisti kymmenkunta lukkoa Kirkkosalmenrannan sillalta. Kaupunkilaiset ovat ilmaisseet mielipiteensä asiasta tiukkaan sävyyn sosiaalisessa mediassa.

Kotimaan uutiset
Rakkauslukko Paraisten Kirkkosalmenrannan sillalla.
Sami Tammi / Yle

Rakkauslukkojen poistopäätös Paraisten Kirkkosalmenrannan sillalta on henkilöitynyt vt. kaavoituspäällikkö Turkka Michelssoniin. Asian herättämä voimakas tunnekuohu on yllättänyt hänet.

– Eivät ne tunnekuohun aallot ole ihan ehkä työhuoneeseeni asti tulleet, mutta kynnykselle kuitenkin. On melkein pitänyt laittaa kumisaappaat töihin jalkaan, Michelsson kuvailee.

– Lukkoja on ollut kymmenkunta. Siihen nähden asiasta on noussut uskomaton myrsky, hän jatkaa.

Kiukun kohteena ei ole kiva olla

Michelssonin eleistä näkee, että aiheesta puhuminen turhauttaa. Yle Turun haastatteluun hän kuitenkin suostui, jotta saisi oikaistua asiasta liikkeellä olevia vääriä huhuja. Pitävätkö kuitenkin lehtitiedot paikkansa, että Michelsson yksin päätti rakkauslukkojen poistosta?

Lukkoja on ollut kymmenkunta. Siihen nähden asiasta on noussut uskomaton myrsky.

Turkka Michelsson

– Olen ottanut siitä syyn niskoilleni, vaikka kyllä tässä päätöksessä useampikin henkilö on mukana ollut, Michelsson vastaa.

Hänen mukaansa asiasta vastaavan kaupungin puisto-osaston olisi oikeastaan pitänyt poistaa lukot heti, kun niitä siltaan ilmaantui.

– Esimerkiksi Turussa on päätetty, että lukkoja ryhdytään poistamaan vasta kun niistä alkaa aiheutua ongelmia. Minusta se ei ole oikea tapa.

Kirkkosalmenranna silta.
Kirkkosalmenrannan silta Paraisilla.Sami Tammi / Yle

Kyse on ennen kaikkea estetiikasta

Sosiaalisessa mediassa on ihmetelty Michelssonin kommentteja siitä, että rakkauslukkojen paino voisi uhmata sillan kantavuutta.

Kyllä minä arkkitehdin koulutuksellani tiedän, etteivät kymmenen lukkoa ole mikään uhka sillalle.

Turkka Michelsson

– Otin tämän painoasian esille eräässä haastattelussa yhtenä ihan varteenotettava asiana. Suuremmissa kaupungeissahan siltoja on jouduttu sulkemaan lukkojen painokuorman takia. Kyllä minä silti arkkitehdin koulutuksellani tiedän, etteivät kymmenen lukkoa ole mikään uhka sillalle, Michelsson sanoo.

Rakkauslukkojen painouhan sijaan kyse on estetiikasta.

– Lukot eivät kaunista tätä kyseistä siltaa. Kirkkosalmenrannan silta on rakennettu arkkitehtuurikilpailun tuloksena. Silta itsessään sisältää runsaasti yksityiskohtia, joista osa on jopa hieman vaikeasti huollettavia. Jos siihen lisätään tällainen uusi aihe, joka elää omaa elämäänsä, niin pelättävissä on, että siitä tulee ongelmia.

”Rakkaus ei tarvitse lukkoja”

Turkka Michelsson ei oikein ymmärrä ihmisten tarvetta kertoa rakkaudestaan siltoihin kiinnitettävillä lukoilla.

Silta yhdistää kaksi osapuolta toisiinsa, mutta minusta rakkaus on asiassa aina se merkittävin liima.

Turkka Michelsson

– Lukot ilmeisesti ovat nykyajan ihmisille tärkeä rakkauden symboli ja siltaan kiinnitetyissä lukoissa on toki moninkertaista symboliikkaa. Silta yhdistää kaksi osapuolta toisiinsa, mutta minusta rakkaus on asiassa aina se merkittävin liima. Toki jos joku haluaa liittoaan vahvistaa vielä lukolla, niin se on varmaan ihan hyvä tapa, mutta sille pitää sitten löytyä sitten joku hyvä ja oikea paikka.

Poistosta noussut kohu on saanut Michelssonin todella pohtimaan tapahtunutta.

– Toki tämän asiasta nousseen myrskyn jälkeen on tunnustettava, että lukkojen irrottaminen sillasta oli hätiköity tai ei ihan loppuun saakka harkittu teko, hän sanoo.

Poistetut lukot tallessa – uutta sijoituspaikkaa etsitään jo

Paraisilla on viime vuosina koitettu aktivoida kaupunkilaisia mukaan kaupunkikuvan kehittämistyöhön. Voisiko olla, että juuri sen vuoksi asukkaat kokevat kaupungin yksipuolisen lukkojen poistotoimen negatiivisena?

Toki tämän asiasta nousseen myrskyn jälkeen on tunnustettava, että lukkojen irrottaminen sillasta oli hätiköity tai ei ihan loppuun saakka harkittu teko.

Turkka Michelsson

– Voihan sen toki noinkin nähdä. On totta, että pieneksi kaupungiksi Parainen on viime vuosina panostanut valtavasti vuorovaikutukseen kaupunkilaisten kanssa, sanoo Michelsson.

Rakkauslukoille etsitään jo Paraisilla uutta sijoituspaikkaa.

– Keskuspuistossa on meneillään merkittävä kehittämishanke, jossa kysytään myös kaupunkilaisten mielipiteitä. Sinne suunnitellaan paljon uusia asioita ja uskon, että myös rakkauslukoille löytyy kaupungista uusi paikka.

Lue seuraavaksi