1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Älypuhelimesta apua skitsofrenian hoitoon – seitsemän Euroopan maata kehittää mobiilisovelluksia

Mobiililaitteita, kuten älypuhelinta, tablettia ja tietokonetta saatetaan tulevaisuudessa käyttää skitsofreniapotilaiden hoitoon. Oulun yliopisto on mukana eurooppalaisessa tutkimushankkeessa. Suomessa skitsofreniapotilaita on noin 50 000.

Puhelimen näyttö kerää helposti rasvaa. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Oulun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta osallistuu eurooppalaiseen tutkimushankkeeseen, jossa kehitetään skitsofreniapotilaiden hoitoon soveltuvia mobiilisovelluksia. Ne tulevat potilaiden, heidän omaistensa ja hoitohenkilökunnan käyttöön älypuhelimissa, tableteilla ja tietokoneilla.

Keskeinen tavoite on parantaa vaikeahoitoisten skitsofreniapotilaiden hoitoa, tukea heidän läheisiään ja luoda uusia työtapoja ammattihenkilöstölle.

Oulun yliopistossa on tutkittu skitsofreniaa 50 vuotta. Keskeisiä tutkimushankkeita ovat esimerkiksi suomalainen adoptioperhetutkimus ja Pohjois-Suomen vuoden 1966 syntymäkohortin skitsofreniatutkimus. Uusi hanke jatkaa ja laajentaa tätä tutkimusperinnettä.

Tutkimushanke rahoitetaan Euroopan unionin Horisontti 2020 -puiteohjelmasta. Sen kokonaisbudjetti on neljä miljoonaa euroa. Hankkeessa on 12 osallistujaa seitsemästä eri maasta. Oulun yliopisto koordinoi hankkeen tieteellistä toteutusta ja tutkimustulosten julkaisua. Hanke käynnistyi vuoden 2015 alussa ja kestää kolme vuotta.

Lähes puolella vaikeahoitoinen tauti

Euroopan unionin alueella noin viisi miljoonaa ihmistä sairastaa vaikeita psykoositasoisia mielenterveyshäiriöitä, pääosin skitsofreniaa.

Suomessa skitsofreniaa sairastavia on noin 50 000. Skitsofrenian esiintyvyys Pohjois-Suomessa on joillain alueilla jopa 1,8 prosenttia.

Potilaista noin 30–50 prosentilla on vaikeahoitoinen skitsofrenia, jonka hoitotulos ei ole tyydyttävä. Nämä potilaat tarvitsevat usein psykiatrista sairaalahoitoa, ja heidän ruumiillinen terveydentilansa on usein huono ja elinaika lyhentynyt.