1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Auria Biopankki kerää verinäytteitä

Verinäytteet kerätään näytteenoton yhteydessä henkilöiltä, jotka ovat suostuneet biopankkinäytteen luovuttamiseen. Biopankin kokoelmissa on pääosin kudosnäytteitä.

Kotimaan uutiset
Kudosnäyte eturauhasesta.
Näytepala on leikattu eturauhasesta potilaan taudin määrittämiseksi.Yle

Auria Biopankki on aloittanut verinäytteiden keräämisen. Verinäytteitä kerätään tavallisen verinäytteenoton yhteydessä Tyksissä biopankkisuostumuksen antaneilta henkilöiltä.

Tähän mennessä biopankin näytekokoelma on koostunut pääosin kudosnäytteistä. Auria Biopankissa on ihmisperäisiä näytteitä jo lähes sadan vuoden ajalta noin miljoona kappaletta.

Vuonna 2013 voimaan astuneen biopankkilain myötä näytteitä voidaan näytteenantajan suostumuksella kerätä ja säilyttää biopankissa tulevia tutkimustarpeita varten.

Biopankin näytteitä käytetään lääketieteelliseen tutkimustyöhön, jonka avulla kehitetään diagnostiikkaa, lääkkeitä ja uusia hoitomuotoja.Verinäytteitä toivotaan saatavan runsaasti.

– Verinäytekeräyksen myötä Auria Biopankki siirtyy toiminnassaan taas askeleen eteenpäin. Verinäytteet mahdollistavat entistä monipuolisemman tutkimustoiminnan ihmisten terveyden edistämiseksi, kertoo kertoo Auria biopankin johtaja Heli Salminen-Mankonen.

Auria Biopankki on Suomen ensimmäinen kliininen biopankki. Auria Biopankin ovat perustaneet Turun yliopisto sekä Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Vaasan sairaanhoitopiirit.

Biopankin näytteistä 80 prosenttia on syöpänäytteitä. Näytteet sijaitsevat fyysisesti Turussa, Porissa ja Vaasassa sairaanhoitopiirien säilytystiloissa.

Lähteet: Auria Biopankin tiedote

Lue seuraavaksi