Joensuulainen Risto löysi töitä rannikolta – kun vain viitsi lähteä

Risto Ikonen sai töitä autotehtaalta Uudestakaupungista, 600 kilometrin päästä kotoa. Pohjois-Karjalaan jäivät omakotitalo ja mökki. Läheskään kaikkia uusi työ tai valtion muuttoavustukset eivät saa lähtemään kotiseudultaan.

A-studio
Risto Ikonen
Risto Ikonen sai töitä Uudenkaupungin autotehtaalta, 650 kilometrin päässä vanhasta kotipaikastaan Joensuusta.Yle/ Tuomas Kerkkänen

Patja, yölamppu ja kahvinkeitin. Niillä on sisustettu viisikymppisen Risto Ikosen kolmio hänen uudessa kotikaupungissaan Uudessakaupungissa.

Ikonen kokoaa Mercedez Bentsin A-sarjan kojelautoja Suomen ainoassa autotehtaassa. Valmet Automotive on palkannut viimeisen puolentoista vuoden aikana 800 uutta työntekijää, ja lisää tarvitaan.

Pohjois-Karjalasta ei moni lähde rannikolle, vaikka tehtaassa olisi vakituinen työ ja omakotitalon ostaisi halvemmalla kuin Joensuusta.

Aiemmissa muuttoaalloissa Pohjois-Karjalasta ja Kainuusta on tullut enemmänkin väkeä, arvioi 36 vuotta Uudenkaupungin tehtaalla työskennellyt Jorma Raitio. 70 prosenttia työntekijöistä löytyy lähialueilta, sanoo Valmetin henkilöstöpäällikkö Jaana Hakamäki. Erikoisosaajien palkkaaminen ulkomailta on hänen mukaansa myös ”jossain kohtaa edessä”.

– Kavereista moni sanoi, että minäkin lähden. Mutta ei niistä ollut lähtijöiksi, Risto Ikonen sanoo.

Töitä löytyi, kun oli valmis muuttamaan

Ikoselle lähtö oli selvyys, vaikka jääkiekkoporukka, tutut metsästysmaat ja oman pihan raparperit jäivät Pohjois-Karjalaan.

– En ole ikinä ollut paikkakuntasidonnainen. Lähdin mielenkiinnostakin, Ikonen sanoo.

Kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Myös aika sattui olemaan sopiva: Ikonen jäi työttömäksi 20 vuoden työsuhteen jälkeen samaan aikaan, kun lapset aikuistuivat. Toisaalta työikää on jäljellä noin 15 vuotta.

Risto Ikosen luonteelle ei hänen mukaansa käynyt toimettomuus kotisohvalla. Autotehtaan hommista hän kuuli työnhakukurssilla, ja jo pari viikkoa myöhemmin hän puki asennushaalarit ylleen toisella puolella Suomea.

Puoliso, lapset ja omistusasunto vähentävät tutkimusten mukaan muuttohalukkuutta. Myös korkea ikä ja matala koulutus näyttävät pitävän ihmisiä paikallaan. Ikä vaikuttaa, vaikka muut tekijät olisi eliminoitu pois.

Työttömät liikkuvat muita todennäköisemmin, vaikka Suomessa vähemmän innokkaasti kuin monessa muussa maassa. Yhtenä syynä pidetään asumisen kalleutta pääkaupunkiseudulla, jossa on joillain aloilla tekijöistä pulaa.

Talo vuokralle, sohvat roskikseen

Kun Risto Ikonen kokoaa autoja Uudessakaupungissa, vaimo Satu heittää ja lahjoittaa tavaraa pois omakotitalossa Joensuussa. Kaikki ei kerrostalokolmioon mahdu. Osa omaisuudesta on kuljetettu mökille Lieksaan. Sohvat lentävät roskikseen. Vuokralaiset löytyivät tuttavien kautta. Talon myynti ei tuntunut kannattavalta.

Satu Ikosta lähteminen jännittää.

Satu Ikonen
Satu IkonenYle

– Joensuu on ihana. Jäisin, jos olisi töitä. Eniten mietin, että löytyykö sieltä oma paikka, Satu Ikonen miettii. Hän on vieraillut vasta kerran Uudessakaupungissa.

Satu Ikonen on suurtalouskokki ja pätkätöissä. Hän uskoo töitä löytyvän rannikolta yhtä hyvin kuin Joensuustakin.

Muuttoavustukset eivät kannusta työnhakijoita

Muuttaminen ei ole ilmaista. Erityisen kallista on Risto Ikosen mukaan pitää kahta asuntoa vakuutuksineen. Tilanne helpottuu, kun Satu ja poika Sami muuttavat ison muuttokuorman kanssa Uuteenkaupunkiin kesäkuussa.

Valtio kannustaa työn perässä muuttamiseen kakkosasunnon verovähennyksellä ja liikkuvuusavustuksella, jota voi saada esimerkiksi työnhakumatkoihin tai muuttoon.

Taloudelliset kannustimet eivät kuitenkaan ole olleet kovin tehokkaita, kertoo finanssineuvos Tuulia Hakola-Uusitalo valtiovarainministeriöstä.

Pienessä Uudessakaupungissa duunarikin saattaa asua omakotitalossa meren rannalla.

Risto Ikosen muuttoa helpotti kalustettu asunto, jonka vuokrasi työpaikan välittänyt henkilöstöyritys Opteam. Oma vuokrakolmio löytyi vapailta markkinoilta ensimmäisen kuukauden jälkeen.

Risto ei ajattele vielä seuraavaa kesää. Satu ei aio pysyvästi rannikolle lähteä.

– Kyllä myö tullaan takaisin. Viimeistään eläkkeellä, Satu Ikonen vakuuttaa.