Maahanmuuttovastaiset kiusaavat yhä Lieksan sosiaalityöntekijöitä – "Sompanssien hyysääjä"

Sosiaalityö on raskas ammatti, mutta pohjoiskarjalaisessa Lieksassa erityisen raskas. Maahanmuuttoasioiden parissa työskenteleviä on kiusattu jo vuosia, huokaa sosiaalijohtaja. Sosiaalitoimea on arvosteltu rajusti, mutta kaupungin tarkastuslautakunta ei ole löytänyt moitittavaa sen toimintatavoista.

Kotimaa
Soile Syrjäläisen kirjoitus Lieksan Lehdessä 14.5.2015.
Janne Ahjopalo / Yle

Lieksan sosiaalijohtaja Soile Syrjäläinen sai toukokuussa 2015 omaan postilaatikkoonsa kirjeen, joka oli osoitettu "sompanssien hyysääjälle". Syrjäläisen mukaan kirjeen sisältö ei ansaitse yhtään palstatilaa.

– Tässä tullaan yksityisyyteni alueelle. Olen jatkuvasti tikun nokassa. Perustyö on muutenkin raskasta, joten olotila on inhottava, kuvaa Syrjäläinen tuntojaan.

Sosiaalisessa mediassa maahanmuuttovastaiset kirjoittavat sosiaalijohtajasta ja Lieksan sosiaalitoimesta herjaavaa tekstiä. Nyt on uhkailtu, että Soile Syrjäläisestä vuosi sitten kiertänyttä tekaistua pornokuvaa alettaisiin jakaa uudelleen.

Kaikkien luettavissa olevan uhkailun on esittänyt tarkastuslautakunnan perussuomalainen varajäsen omassa Facebook-profiilissaan.

– Tarkastuslautakunnan varajäsen on aikeissa koston merkeissä tempaista kirjaustensa mukaisesti tuhannen erän painoksen levitelläkseen sitten kuvia pitkin paikallista pääkatua, sanoo Syrjäläinen.

Syrjäläinen on lähettänyt asiasta tiedonannon perussuomalaisten puoluetoimistoon Helsinkiin, mutta vastausta ei ole vielä kuulunut. Tiukan tilanteen vuoksi Syrjäläinen on lähestynyt myös työsuojeluorganisaatiota.

Yle Uutiset ei tavoittanut tarkastuslautakunnan varajäsentä kommentoimaan asiaa.

Sosiaalitoimiston ikkunat säpäleiksi

Kesällä 2014 Lieksan sosiaalitoimistoon heitettiin kivi ilta-aikaan niin, että kolme lasia rikkoutui ja sirpaleet lensivät työtiloihin. Aiemmin sosiaalijohtajan autosta on viillelty renkaat rikki, ja hänen päälleen on syljetty. Tekijöitä ei ole tavoitettu.

Kiusaamista on jatkunut jo vuodesta 2009.

– Eniten kritiikkiä olen saanut maahanmuuttajalle myönnetystä muutaman kympin maksusitoumuksesta bensiinilaskuun. Siitä on ollut kova kähinä. Asianmukaisesti myönnetyn maksusitoumuksen on allekirjoittanut sosiaalityöntekijämme, kertoo Syrjäläinen.

Kunnan virkamiesten toimintaa valvoo tarkastuslautakunta.

– Lautakunnan maahanmuuttovastaiset luottamushenkilöt yrittävät välillä torpata täysin laittomin perustein muun muassa tili- ja vastuuvapauden myöntämisen. Tästä asiasta löytyy runsaastimateriaalia Jussi Halla-ahon blogista. Mitään laittomaan toimintaan viittaavaa ei ole tullut Lieksassa esille tarkastuslautakunnan vaatimista tarkastuksista huolimatta, toteaa sosiaalijohtaja Soile Syrjäläinen.

Perustyö on muutenkin raskasta, joten olotila on inhottava.

Soile Syrjäläinen

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Eija Härkönen (kesk.) vahvistaa Yle Uutisille, ettei sosiaalitoimen toiminnasta ole löytynyt moittivaa.

– Sosiaalitoimessa ei ole rikottu lakia, vaan siellä on toimittu lain ja asetusten mukaisesti. Ei ole tullut ilmi virheitä tai rikkeitä. Siellä tulkitaan aika tarkkaan lakipykäliä, sanoo Härkönen.