1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Viranomaiset huolissaan junaradoilla valokuvaamisesta – äkkijarrutus vaarallinen myös matkustajille

Junaradoilla havaitaan aika ajoin henkilöitä, jotka liikkuvat rautatiealueella asiattomasti. Erityisen huolestuttava ilmiö on liikkuvien junien kuvaaminen läheltä.

Rautatiealueella liikkuminen ja rautatien ylittäminen muualta kuin merkityistä tasoristeyspaikoista on kielletty laissa. Kuva: Juha Peltoperä / Yle

Yle Etelä-Karjalan saamien tietojen mukaan Korialla tavarajuna joutui pysähtymään lasten kännykkäkameraleikkien vuoksi.

Kaakkois-Suomen poliisilta vahvistetaan, että tavarajunan kuljettaja teki ilmoituksen tapahtuneesta hätäkeskukseen. Tapahtumapaikalle ei hälytetty poliisipartiota. Junan kuljettaja oli löytänyt maasta puhelimen, joka oli jätetty junaradalle kuvaamaan. Kuljettajan ilmoituksen mukaan kuvaajat olivat lapsia.

Junien kuvaaminen lähietäisyydeltä on vaarallista ja myös laissa kiellettyä

Rautatiealueella liikkuminen ja rautatien ylittäminen muualta kuin merkityistä tasoristeyspaikoista on kielletty laissa.

Liikenneviraston rautatietoimintojen turvallisuuspäällikkö Marko Tuominen on huolissaan junaradalla valokuvaamisesta. Tuomisen mukaan kuvaustilanteita havaitaan satunnaisesti rautatieympäristössä ja myös junaradalla. Varsinaiset vaaratilanteet syntyvät, kun keskittyminen on ympäristön sijaan valokuvaamisessa. Kuvatessa on todellinen vaara jäädä junan alle.

Junarata ei ole lasten leikkipaikka

Tuominen toivoo, että vanhemmat ja opettajat keskustelisivat lasten kanssa junaradan vaaroista.

– Vaaratilanne voi syntyä myös junan äkkijarrutuksesta, jolloin junan matkustajat voivat kaatua ja loukata itsensä, sanoo Tuominen.

Karmea villitys parin vuoden takaa

Vaarallinen ilmiö tuli esille jo pari vuotta sitten, kun Instagramiin alkoi ilmestyä kuvia junaradalla itseään kuvaavista nuorista. Liikennevirastossa oltiin ilmiöstä tietoisia myös tuolloin.