Kreikan valtiovarainministeri vakuuttaa Kreikan tahtoa uudistuksiin

Kirjoituksessaan italialaislehdessä Gianis Varoufakis tyrmää uudet säästötoimet. Aika on käymässä vähiin Kreikan ja sen velkojien neuvotteluissa. Eräs kysymyksistä on ollut Kreikan eläkejärjestelmä, johon ministeri lupaa nyt uudistuksia.

talous
Gianis Varoufakis.
Gianis Varoufakis euroryhmän talouskokouksessa 11. toukokuuta.Julien Warnand / EPA

Kreikka on sitoutunut muuttamaan talouttaan vapaamielisemmäksi, uudistamaan eläkejärjestelmäänsä ja tavoittelemaan järkevää ylijäämää, valtiovarainministeri Gianis Varoufakis kirjoittaa italialaisessa Il Sole 24 Ore (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

Eläkejärjestelmän uudistaminen on eräs tärkeistä kysymyksistä Kreikan ja sen velkojien neuvotteluissa, jotka ovat jumiutuneet. Lainoittajat vaativat Kreikalta uudistuksia avustuspaketin jäljellä olevaa osaa vastaan. Viimeksi Kreikka sai varoja elokuussa. Se on selvinnyt nyt viitisen vuotta hätärahoituksen turvin.

Varoufakis painottaa, ettei Kreikka voi toteuttaa tänä vuonna ja myöhemmin entistä tiukempia säästötoimia, joita lainottajat ovat vaatineet. Hän perustelee, että säästöt lamauttaisivat mahdollisuudet toteuttaa tarvittavat uudistukset.

– Puhumme itsenäisestä verohallinnosta, järkevästä ylijäämästä, mielekkäästä ja kunnianhimoisesta yksityistämisohjelmasta, ministeri luettelee kirjoituksessaan Kreikan tavoitteita.

Yhteisymmärrys löytymässä?

Kreikan hallituksen tiedottaja lupaili eilen maanantaina, että osapuolet löytäisivät sovun neuvotteluissa pian, touko–kesäkuun vaihteessa. Aika on käymässä vähiin: Kreikan on maksettava Kansainväliselle valuuttarahasto IMF:lle kesäkuussa kaikkiaan neljä lainaerää, yhteensä lähes 1,6 miljardia euroa. Ensimmäinen erä olisi maksettava perjantaina 5. kesäkuuta.

Useat Kreikan hallituksen edustajat ovat sanoneet, ettei Kreikalla ole varoja maksaa IMF:lle. Hallituksen mukaan palkkojen ja eläkkeiden maksu on etusijalla. Euroalueen johto on pitänyt lausuntoja neuvottelutaktiikkana.

Lähteet: Reuters, AP