Saksa tuohtui: Venäjää "sodanlietsojaksi" kutsunutta kansanedustajaa ei päästetty maahan

Liittokansleri Angela Merkelin CDU-puolueeseen kuuluva Karl-Georg Wellmann sanoo, ettei hänelle kerrottu rajaltakäännytyksen syytä. Wellmann epäilee, että Venäjä on laatinut oman pakotelistan vastalauseena EU:n Venäjälle määräämille pakotteille.

Karl-Georg Wellmann. Kuva: SOEREN STACHE Soeren Stache / EPA

Saksa on esittänyt Venäjälle vastalauseen siitä, että maa käännytti viikonloppuna rajalta saksalaiskansanedustajan, joka on esittänyt tiukkoja kannanottoja Venäjän toiminnasta Ukrainan kriisin yhteydessä.

Liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraattiseen puolueeseen CDU:hun kuuluva Karl-Georg Wellmann matkusti Venäjälle tavatakseen venäläisiä sekä Saksan lähetystön edustajia. Wellmannin mukaan hän ei aikonut tavata opposition edustajia.

Wellmann kertoo, että hänellä oli diplomaattipassi, mutta hän ei päässyt sunnuntaina Moskovan lentokentältä maahan. Hän palasi Saksaan seuraavana aamuna.

Wellmannin mukaan hänelle kerrottiin, että häneltä on kielletty pääsy Venäjälle vuoteen 2019 asti. Selitystä kiellolle hän ei kertomansa mukaan saanut.

– Näyttää siltä, että Venäjä on laatinut pakotelistan vastauksena EU:n määräämille pakotteille, Wellmann kommentoi Focus-lehdelle.

Saksan ulkoministeriö: Käsittämätöntä

Saksa esitti Venäjälle maanantaina virallisen vastalauseen. Saksan ulkoministeriön mukaan Wellmannin maahantulokielto on Saksan näkökulmasta käsittämätön eikä sitä voi hyväksyä.

– Saksan hallitus odottaa, että kielto kumotaan, ministeriö toteaa.

Wellmann johtaa Saksan liittopäivillä Ukraina-ryhmää. Hän vieraili Ukrainassa viime vuonna EU:n vaalitarkkailijana. Hän on myös parlamentin ulkoasiainvaliokunnan Venäjä-raportoija.

Wellmann on arvostellut Venäjän toimintaa Ukrainan kriisin yhteydessä. Hän muun muassa kutsui aiemmin tänä vuonna Venäjää "sodanlietsojaksi". Hän on myös vaatinut tiukempien pakotteiden määräämistä Venäjälle.

Syyskuussa Venäjä esti Saksan vihreiden edustajan Rebecca Harmsin maahanpääsyn.