Halpalennot houkuttelevat: Ryanair nosti tulostaan sadoillamiljoonilla euroilla

Irlantilaisyhtiö tavoittelee tänä vuonna 100 miljoonaa matkustajaa. Toimitusjohtaja penää uudistuksia Lontoon lentokentille.

talous
Ryanair.
Tulevana talvena Ryanair vähentää Suomen-lentoja aiempia vuosia enemmän.Jakub Kaminski / EPA

Irlantilaisen halpalentoyhtiö Ryanairin tulos nousi viime vuonna 66 prosenttia verrattuna edellisvuoteen, yhtiö kertoo tänään tiistaina. Verojen jälkeen tulos oli 867 miljoonaa euroa. Vuosi sitten lukema oli 523 miljoonaa.

Maaliskuussa päättyneen tilikauden aikana Ryanairilla lensi lähes 91 miljoonaa matkustajaa. Se on 11 prosenttia enemmän verrattuna edellisvuoteen. Yritys kertoo tavoittelevansa tänä vuonna 100 miljoonaa matkustajaa.

Toimitusjohtaja Michael O'Leary sanoo, että Ryanairin kasvua hidastaa se, etteivät Lontoon lentokenttien laajennustyöt etene. Keskustelua esimerkiksi Heathrow'n kentän kolmannesta kiitoradasta on käyty vuosia. Ryanair ei käytä Heathrow'ta, mutta Standsted on sen tärkein kenttä.

Muun muassa ilmailualaa ja lentoyhtiöitä lentokenttälaajennukset miellyttäisivät. Vastustajat painottavat lentoliikenteen kiihdyttävän ilmastonmuutosta. Kolmannen kiitoradan rakentaminen Heathrow'lle tarkoittaisi satojen kotien purkamista sekä entistä enemmän melua. Vaihtoehtona pidetään esimerkiksi alueellisten lentokenttien nykyistä laajempaa käyttöä.

Ryanair aloitti vuonna 1985 yksittäisellä reitillä Irlannista Englantiin. Nykyisin sillä on 320 konetta. Se lentää 1 600 reitillä 30 maassa Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa.

Lähteet: Reuters, AFP, AP