1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Äärioikeistoliike tunkeutui Kirkkopäiville – kahakka järjestysmiesten kanssa

Suomen Vastarintaliikkeen aktivistit levittivät Kouvolan Kirkkopäivillä rasistisena pidettyä Magneettimedia-lehteä. Aktivisteista yksi otettiin kiinni kahakan seurauksena.

Kuva: Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Kouvolan Kirkkopäivillä tapahtui erikoinen selkkaus, kun joukko Suomen Vastarintaliikkeen edustajia ryhtyi jakamaan ihmisille juutalaisvastaisena pidettyä Magneettimedia-lehteä kävelykatu Manskilla.

– He tulivat sisään puomeilla rajatulle alueelle ja materiaalit tulivat jostakin niin, ettemme havainneet niitä. He osasivat tehdä sen kun ovat ennenkin tehneet, toteaa Kirkkopäivien kehittämispäällikkö Jari Kupiainen.

Aktivisteja oli kymmenkunta. Heidän tarkoitusperänsä huomattiin, kun he alkoivat jakaa lehtiä. Asiaan puuttuminen johti lopulta kahakkaan aktivistien ja järjestysmiesten välillä.

– He ehtivät jakaa lehtiä jonkin verran. Provosointi alkoi, kun järjestysmies käski heidän poistua. Oli sanallista ja fyysistä järjestysmiehen vastustamista, Kupiainen kertaa.

Tässä vaiheessa soitettiin poliisi paikalle. Poliisia odotellessa yksi aktivisteista huitaisi erästä järjestyksenvalvojaa, minkä jälkeen aktivisti otettiin kiinni. Välikohtaus päättyi lopulta rauhallisesti.

He osasivat tehdä sen kun ovat ennenkin tehneet.

Jari Kupiainen

Lääkärissä piti käydä

Poliisin mukaan järjestyksenvalvontapuolella valmistellaan kahakasta parhaillaan rikosilmoitusta.

Huitaisun kohteeksi joutunut järjestyksenvalvoja joutui käymään lääkärissä.

– Olen sanonut, että jos joku saa vamman jonka takia pitää käydä lääkärissä, asia pitää jo oikeusturvan kannalta tutkia. Päätöksen rikosilmoituksesta tekee kuitenkin kyseinen järjestyksenvalvoja, toteaa Kirkkopäivien festivaalialueen turvallisuuspäällikkö Antero Rossi.

"Tavoitteellinen provokaatio"

Tilanteessa oli mukana vapaaehtoisia järjestyksenvalvojia, jotka oli koulutettu tehtäviinsä ennen tapahtumaa.

– Heidän toimintansa oli täysin lainmukaista, sanoo Kirkkopäivien kehittämispäällikkö Jari Kupiainen.

Kirkkopäiville saa tulla kuka tahansa, mutta tapahtuman järjestäjät päättävät, mitä materiaalia tapahtumassa jaetaan.

– Kirkkopäivät on poliittisesti sitoutumaton tapahtuma ja meillä on asianomaiset luvat. Tämä oli selvä tavoitteellinen provokaatio, aivan tietoista toimintaa, Kupiainen toteaa.

Juttua korjattu klo 17.44: Poliisin lausunto koskien Jyväskylän kirjastopuukotuksia otettu pois.