Hirviöharmoni liikkuu liukkaasti – 65-vuotias kouluharmoni mahtuu nyt farmariautoon

Kouluissa on soitettu harmonilla virsiä ja joululauluja vuosikymmeniä. Lappeenrantalainen haitaristi ja muusikko Seppo Äikäs rakensi kouluharmonista liikuteltavan version. Harmonilla on hirviönaama.

Kotimaa
seppo äikäs harmooni
Muusikko Seppo Äikäs rakensi perinteisestä harmonista liikuteltavan hirviön.Lauri Silvander/Yle

Vanhat harmonit tuovat mieleen koulun juhlasalin nurkassa seisovan tylsän, puisen ja painavan soittimen. Opettajat ovat säestäneet harmoneilla vuosikymmenten kuluessa tuhansia lauluja.

Lappeenrantalainen Seppo Äikäs halusi perinteisestä harmonista liikuteltavan version. Nyt valmiina on ulkokuoreton soitin, joka irvistää laulajille monihampaisena hirviönä. Puiset hampaat ja pyöreät silmät kertovat, että soittimella on sielu ja terävä itsepuolustustaito.

Tällä on niin hirvittävä purenta, että soitin voi puolustaa itseään.

Seppo Äikäs

– Perinteinen harmoni ei pysty puolustamaan itseään. Tällä on niin hirvittävä purenta, että soitin voi puolustaa itseään, Äikäs naureskelee.

Harmonin äänenmuodostustekniikka muistuttaa paljon perinteistä harmonikkaa. Ympärillä on kuitenkin kymmeniä kiloja puuta, osia, koskettimia ja polkimet.

– Harmonilla voi soittaa ihan kaikenlaista musiikkiia. Itselleni oli aikoinaan yllätys, kun lähdin Keski-Suomeen opiskelemaan ja löysin soittimen. Nykyinen vaimoni pyöri silloin kansanmusiikkipiireissä ja orkestereissa oli harmoni. Myös hänen yhtyeessään oli kätevästi liikuteltava harmoni. En raaskinut ostaa, vaan päätin tehdä samanlaisen itse.

Korjattu ja uuden elämän aloittanut soitin löytyi kuin sattumalta Lappeenrannan Kaukaan koulusta. Eräänä päivänä Seppo Äikäs vastasi puhelimeensa ja linjan toisesta päästä ilmoitettiin, että soitin on valmis haettavaksi.

– Se oli pieni yllätys, koska en tiennyt asiasta mitään.

Soitin palasiksi ja kasaan

Mitä muutakaan lapsesta saakka harmonikkaa soittanut muusikko tekisi omalla hajonneella harmonilla kuin purkaisi sen? Niinpä niin, ei mitään.

seppo äikäs harmooni
Hirviöharmooni soi ensimmäisen kerran julkisesti pihakonsertissa.

Kunnostustyöt alkoivat purkuoperaatiolla. Sisältä ei löytynyt joulukuusenneulasia tai edes piilotettuja kaalikääryleitä. Pölyä oli sen sijaan yli kuuden vuosikymmenen aikana kertynyt paljon.

Äikäs otti yhteyttä tuttuihin työmiehiin ja soittimen runkoa muokattiin 15 senttimetriä alkuperäistä kapeammaksi. Samalla Äikäs poisti sisältä rikkoutuneet osat ja pölyn.

– Olihan se riski, kun ei pystynyt heti soittamaan. Ensin piti purkaa ihan kaikki ja kasata sitten yksi osa kerrallaan uudestaan. Toivoin vain, että harmonista tulisi ääntä. Ensimmäisellä kerralla, kun sain soittimen kokoon ja painoin kosketinta, niin ei kuulunut yhtään mitään. Ajattelimme, että tässäkö tämä nyt oli. Sitten rupesin aistimaan, mistä viat johtuvat. Korjasin osan kerrallaan ja nyt uskallan jo järjestää konsertin.

Harmonin tulikoe on perjantaina, kun Seppo Äikäs järjestää kotonaan pihakonsertin. Naapurit ovat tulossa paikalle, ja tapahtuma on avoin kaikille.

Valmiin harmonin ääni kantaa ainakin sisätiloissa hienosti. Painavan "ydinräjähdyksen kestävän" ulkokuoren poistaminen avasi soittimen äänen.

Hirviöharmonista vapautuvat sävelet täyttävät omakotitalon helposti. Kouluajat nousevat väistämättä mieleen.