1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kalastaminen on rentoa meininkiä – "Ei tarvitse juosta"

Nykyajan ihmeet ovat ajaneet nuorten kalastusharrastuksen edelle. Vaikka ruokapöydässä ei kalalle nenää nyrpistetä, niin sen pyydystäminen on vähentynyt nuorten keskuudessa.

luonto
Kala paistuu ulkona tynnyrissä.
Arto Loukasmäki / Yle

Nuoret syövät kalaa ja tuntevat niiden terveydelliset vaikutukset. Näin vakuuttavat Kajaanin keskuskoulun seitsemäsluokkalaiset Kainuun vapaa-ajankalastajien perinteisessä kalatapahtumassa Pyörteen tilalla.

Tapahtuma järjestetään nyt 23. kerran ja sen aikana kerrotaan nuorille kalastamisesta ja kalojen käsittelystä. Vaikka kala ruokana ei ole vierasta nuorille, niin harrastuksena kalastus on hiipunut.

– Siihen ovat syynä nämä nykyajan ihmeet, jotka ovat ajaneet sen edelle, kertoo kajaanilainen seitsemättä luokkaa käyvä Perttu Huttunen.

Nuorimies aloitti kalastamisen kuuden vuoden ikäisenä ja käyttää kalojen narraamiseen sekä virveliä että perinteistä mato-onkea. Kala maistuu hänelle myös ruokapöydässä.

– Tykkään kun ukki savustaa lohta, se on suolassa yli puoli tuntia ja savustettavana yli tunnin. Kalastamisessa on se mukava puoli, että se on rentouttavaa ja saa kuunnella luonnon ääniä. Ei tarvitse juosta, hymähtää Huttunen.

Viisi vuotta perhojen valmistusta

Kalastuksen päivässä monet hajut ja maut tulevat tunnetuksi. Koululaiset kierrätetään viiden eri rastin kautta, ja lopuksi on esittelyssä on perhon sidontaa. Kolmetoistavuotias Veikka Kauhanen on harrastanut perhojen tekoa jo viisi vuotta.

– Isän työkaveri opasti minua, ja pienestä pitäen olen käynyt kalalla isän kanssa, kertoo perhoja tekevä nuorimies.

Tykkään kun ukki savustaa lohta, se on suolassa yli puoli tuntia ja savustettavana yli tunnin.

Perttu Huttunen

Nykyään Veikka kalastaa perhostamalla, vaikka muutkaan kalastusmuodot eivät ole vieraita. Perhojen valmistaminen on tarkkaa puuhaa.

– Tärkeinä perhojen tekemisessä on kalojen luontaisten ravintokohteiden jäljittäminen, joskus teen myös puhtaita ärsykesysteemejä. Tänään olen valmistanut pikkukala- ja hyönteisjäljitelmiä, kertoo Kauhanen.

– Yhden perhon valmistamiseen menee aikaa noin kolme minuuttia, mutta voi sen tekemiseen mennä aikaa myös puoli tuntia.

Veikka Kauhaselta onnistuu kalahommissa myös fileeraaminen.

– Jos kalaa haluaa ruuaksi ja sen itse pyydystää, niin kyllä se pitää myös itse fileerata.

Lue seuraavaksi