1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

"Lakatkaa verottamasta kuukautisiani!" – nettivetoomus tehoamassa Australiassa

Arvolisäverosta on vapautettu muun muassa kondomit ja aurinkovoiteet, koska lainlaatija piti niitä välttämättömyyksinä. Kuukautissuojat ovat olleet luksustuotteiden joukossa.

Ulkomaat
Kuvankaappaus nettivetoomuksesta, jossa vaaditaan kuukautissuojien arvonlisäverosta luopumisesta Australiassa.
Kuvankaappaus nettivetoomuksesta, jossa vaaditaan kuukautissuojien arvonlisäverosta luopumisesta Australiassa.https://www.communityrun.org/petitions/stop-taxing-my-period

Laajasti tukea kerännyt internetprotesti näyttää taivuttavan Australian luopumaan terveyssiteiden ja tamponien arvonlisäverosta, joka on ollut kiistakysymys veron säätämisestä asti.

Yli 93 000 ihmistä on vajaassa kuukaudessa antanut tukensa opiskelija Subeta Vimalarajah'n organisoimalle internetvetoomukselle naisten hygieniatuotteiden vapauttamisesta arvonlisäverosta.

Vuonna 2000 säädetystä kymmenen prosentin verosta vapaita ovat ennestään useimpien elintarvikkeiden lisäksi muun muassa kondomit, aurinkovoiteet ja nikotiinilaastarit, koska ne on arvioitu tärkeiksi terveystuotteiksi.

"Lakatkaa verottamasta kuukautisiani!" -vetoomuksessa Vimalarajah sanoo, että naisten verottaminen siksi, että heillä on kuukautiset, on äärimmäisen epätasa-arvoista.

Liittovaltioiden kanta ratkaisee

Maanantaina Vimalajah sai valtiovarainministeri Joe Hockeyn myöntämään, että kuukautissuojat ovat välttämättömyystuotteita ja niiden vero "luultavasti pitäisi poistaa". Tiistaina Hockey sanoi, että asia menee osavaltioiden käsittelyyn. Yhdessä sitä puidaan seuraavassa veroasioita käsittelevässä kokouksessa heinäkuussa.

Pääministeri Tony Abbott on kaihtanut kommentoimasta kysymystä. Hänen mukaansa arvonlisävero on osavaltioiden asia. Jos ne haluavat siihen muutoksia, liittovaltion hallitus kuuntelee niitä, mutta ei itse ryhdy ajamaan muutosta, Abbott sanoi.

Australia ei ole ainoa maa, jossa kerätään nimiä kuukautissuojien verotusta vastaan. Vastaava kampanja on käynnissä Ranskassa, Italiassa, Malesiassa, Kanadassa ja Britanniassa. Siellä viime vuonna aloitettu keräys on saanut lähes neljännesmiljoonan allekirjoittajaa.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi