yle.fi-etusivu

Helsingissä uusi yhteisöasumishanke: Asukkaat suunnittelevat itse pelisäännöt

Kannelmäen entinen nuorisokoti saa uudet asukkaat kun Oman muotoinen koti -hanke nytkähtää liikkeelle Helsingissä. Nyt haetaan 20 nuoren porukkaa suunnittelemaan yhteistöasumisen pelisääntöjä.

Kotimaa
Nuori nainen kävelee ylös portaita.
Tiina Jutila / Yle

Entinen nuorisokoti Helsingin Kannelmäessä saa uudet asukkaat ensi syksynä. Siihen mennessä Oman muotoinen koti -hankkeeseen valitut nuoret luovat yhteisöasumiselleen uudet puitteet.

– Ei tässä ryhdytä seiniä siirtämään, vaikka jossain vaiheessa keskustellaan varmasti myös yhteisten tilojen sohvien väreistä. Nuoret pohtivat kimpassa, miten tietyt hommat hoidetaan ja millaisista säänmnöistä sovitaan, selvittää projektipäällikkö Miki Mielonen Helsingin kaupungin nuorisasiainkeskuksesta.

Nuoret päättävät itse

Kerrostalon alakerrassa toimineessa entisessä nuorisokodissa on huone yhdelletoista ja lisäksi yhteisiä tiloja. Suunnitteluporukkaan haetaan 20 nuorta, joista lopulta 11 valikoituu asukkaiksi. Tai jos ei heistä, niin sitten ryhmä voi ehdottaa lisäasukkaita tai heidät haetaan normaalin asunnonhaun kautta.

– Esimerkiksi kaverin kanssa voi hakea asukkaaksi, sillä kynnys voi olla korkea asua 11 ventovieraan kanssa. Toki me työstämme tätä hommaa niin, että tulevat asukkaat tutustuvat hyvin toisiinsa. Matkan varrella sitten katsotaan, miten kemiat kohtaavat, kertoo Mielonen.

Nuorisoasunnottomuuden torjuntaa

Hankkeen tavoitteena on vähentää nuorten asunnottomuutta, mutta muitakin nuoria otetaan hankkeeseen mukaan. Tarkoitus on löytää tyhjiä tiloja, joita saataisiin nopeastikin asumiskäyttöön.

– Nuorten asunnottomuus tarkoittaa pitkälle sitä, että nuoret majailevat kaverien kämpillä. Välttämättä ei ole kyse ole moniongelmallisista nuorista, sanoo Mielonen.

Hakuaika päättyy 3.6. Hankkeessa ovat mukana nuorisasiainkeskuksen lisäksi Helsingin kiinteistövirasto ja kaupungin asunnot Oy.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Zimbabwe

Näin Zimbabwen itsevaltaisen presidentin ero eteni: Krokotiili voitti himoshoppaajan

Peter Madsen

Löytyikö Kim Wallin ruumiinosa? Sukeltajat ovat löytäneet käsivarren merestä

Tulisijat

Kolme varmaa vinkkiä takan sytyttämiseen

"Sitten on jotain vikaa tulisijassa, jos se vielä pöllähyttää savut tupahan"

Islanti

Islanti varautuu tulivuorenpurkauksiin, kahden tärkeimpiin kuuluvan turistikohteen sulkemista harkitaan