1. yle.fi
  2. Uutiset

Mertaranta esittää itseään ensimmäisen ja todennäköisesti viimeisen kerran

Selostaja Antero Mertaranta hyökkää uusien haasteiden kimppuun. Kaukalon laita vaihtuu teatterinäyttämöksi kesän ajaksi Naantalissa. Jääkiekon ja teatterin ystäviä hän rauhoittelee vakuuttamalla kokeilun olevan ainutkertainen.

Antero Mertaranta
Antero Mertaranta Naantalin Emma Teatterin lavalla.
Petri Vilén / Yle

Jääkiekkomaailman ilmiöistä ja ihmisistä huumoria taklaava lätkäkomedia Hockey Night saa ensi-iltansa torstaina Naantalissa. Emma Teatterin ja Turun kaupunginteatterin ensimmäistä yhteistuotantoa kuvataan läpiselostetuksi kolmen erän komediaksi lukuisilla pelikatkoilla.

Olen tottunut vapaaseen puheilmaisuun, ja nyt sille on täytynyt laittaa raamit.

Antero Mertaranta

Selostajana toimii maan tunnetuin moottoriturpa, vasta jääkiekon MM-kisoista kotiutunut Antero Mertaranta. Aiemmin rummuissa lavalla nähty legenda tekee näyttämödebyyttinsä Naantalissa.

Monissa koitoksissa marinoitunut Mertaranta myöntää uuden aluevaltauksen olevan yksi isoimmista kohdalleen osuneista haasteista.

– Olen saanut elämässäni selostaa ja tehdä urheilua ihan tarpeeksi! Kyllähän suurin haaste tässä oli, että pääsee tekemään jotain ihan uutta, ja ammattilaisten kanssa, toteaa Antero Mertaranta.

Ujohko poika itsenään

Itseään esittävä Antero Mertaranta nousee debyyttiroolissaan samaan sarjaan vaikkapa Éric Cantonan ja John Malkovichin kanssa.

– Onhan se sillä lailla ajateltuna isohko huomionosoitus. Mutta olen vähän ujohko poika, enkä ihan tarkalleen tiennyt etukäteen, mitä kaikkea näytelmässä on. Huomasin sitten, että hyvänen aika, siinähän käsitellään aika paljon myös sitä, mitä minä olen tehnyt ja tekemättä jättänyt.

Hänhän luo itse puheessaan suorastaan runoutta.

Satu Rasila

Sanavalmiudestaan tunnettu selostaja ei saa näyttämöllä erivapauksia, sillä teatterikin on joukkuepeliä.

– Kyllä siinä täytyy tarkasti noudattaa käsikirjoitusta. Se on ollut isoin opeteltava asia. Näyttelijöille menee tietyt iskut, ja vastavuoroisesti heiltä tulee minulle. Olen tottunut vapaaseen puheilmaisuun, ja nyt sille on täytynyt laittaa raamit, että pysyy siinä, mitä on sovittu.

Antero Mertaranta selostaa luistelevan näyttelijäkolmikon, Tom Petäjän, Linda Wiklundin ja Miska Kaukosen edesottamuksia. Kaukonen on myös kirjoittanut näytelmän yhdessä Satu Rasilan kanssa.

– Puheen kirjoittaminen Mertarannalle on ollut haastavaa ja kutkuttavaakin, koska hänhän luo itse puheessaan suorastaan runoutta, miettii Satu Rasila.

Antero Mertaranta Naantalin Emma Teatterin lavalla.
Antero Mertaranta Naantalin Emma Teatterin lavalla.Petri Vilén / Yle

Blondikantti kiekkoon

Satu Rasila kertoo itse käyneensä vasta viime syksynä ensimmäistä kertaa elämässään jääkiekko-ottelussa.

Suurin ja hienoin asia tässä on live-yleisön paikalla olo.

Antero Mertaranta

– Käsikirjoituksesta on luettavissa tietynlainen blondinäkökulma. Vieläkään en ymmärrä puoliakaan siitä mitä jäällä näen, mutta se ei haittaa. Jääkiekon kautta voi nauraa esimerkiksi parisuhdetta tai lasten harrastamiseen liittyvää vanhemmuutta koskeville asioille.

Esityksen ohjaaja Mikko Kouki tiedostaa lajin olevan suuri kansallinen aihe, mutta samalla siihen on helppo luoda erilaisia näkökulmia.

– Se tuottaa valtavat paineet, sillä missään muussa asiassa Suomessa ei ole niin paljon asiantuntijoita kuin jääkiekossa. Tärkeintä tässä kohtaa on kuitenkin se, että keskitytään omaan juttuun ja pelataan omaa peliä, sanoo ohjaaja Kouki.

Yleisö on kuudes kenttäpelaaja teatterissakin

Näyttämölle nouseminen ilman selostuskopin tuomaa turvaa ei pelota Antero Mertarantaa, vaikka yleisö on liki kosketusetäisyydellä.

– Tykkään tehdä live-juttuja todella paljon, se on ideaalitilanne! Suurin ja hienoin asia tässä on live-yleisön paikalla olo, ja ennen kaikkea näkee, miten ihmiset reagoivat.

Mertaranta nauraa, ettei teatteridebyytistään huolimatta aio lisätä näyttelijän ammattinimikettä ansioluetteloonsa.

– Ei todellakaan, ei näitä ammatteja sentään tuolla tavalla oteta! Tämä on minulle todella iso ja hieno haaste, ja suuri kunnia. Mutta itseni tuntien, se että pääsen kokeilemaan jotain ainutlaatuista, ei tarkoita, että alkaisin tehdä sitä jatkossakin. Sellainen ei kuulu tapoihini!

Lue seuraavaksi