1. yle.fi
  2. Uutiset

Katso, miten kodittomat romanit majoittuvat vapaaehtoisen kotona Kalliossa – video

Helsinkiin odotetaan kesäksi noin neljääsataa uutta romania. Melkein mikä tahansa työ kelpaa heille. Monet kuitenkin päätyvät kerjäämään kaduille, koska työtä ei löydy. Helsingissä on muutamia auttamishaluisia yksityishenkilöitä, jotka ottavat romaneja kotiinsa yöpymään.

Kotimaan uutiset
 Pirjo Hongiston koti Kalliossa.
Pirjo Hongiston asunto Kalliossa.

Kävimme Pirjo Hongiston kotona Kalliossa katsomassa, miten hän majoittaa romaneja pienessä kaksiossaan. Hongiston luona on asunut useita kymmeniä romaneja jo vuosien ajan. Osa on palannut kotiinsa, osa on jäänyt Suomeen asumaan.

Nyt Hongiston asunnossa asuvat Marian Tocila ja Neculai Tudose ottaisivat mitä tahansa työtä vastaan.

Tocila on viettänyt Suomessa vasta pari viikkoa. Romanian lisäksi hän puhuu englantia. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa autonkuljettajana. Hän toivoo, että voisi lähettää rahaa lapsilleen Romaniaan.

Tudose on ollut Suomessa jo muutaman vuoden ja puhuu sujuvasti Suomea. Hän on tehnyt erilaisia pätkätöitä ja opiskellut. Kotimaassaan hän on suorittanut muurarin ammattitutkinnon.

Asunnossa on myös Daniel Aleman, joka menetti toisen jalkansa Romaniassa työtapaturmassa. Nyt hän kerjää Itäkeskuksessa.

Nämä miehet osaavat lukea ja kirjoittaa, mutta Hongisto on tavannut myös useita luku- ja kirjoitustaidottomia romaneja, joita hän on itse opettanut.

Lukutaidottomista tulee väistämättä syrjäytyneitä yhteiskunnassa. Hongisto haaveilee Romani-instituutin perustamisesta, jonka avulla opetusta annettaisiin sekä Suomessa että romanien kotimaassa.

Lue seuraavaksi