Kaupunginosa peruskorjattiin, jotta Uumaja kelpaisi Euroopan ympäristöpääkaupungiksi

Uumaja on tehnyt merkittäviä ympäristöinvestointeja, joiden myötä se pyrkii Euroopan ympäristöpääkaupungiksi. Suurin satsaus on Ålidhemin kaupunginosan kerrostalojen peruskorjaus. Peruskorjauksella talojen energiankulutus lähes puolittui ja rakennusten oma sähköntuotanto kattaa kolmanneksen sähkön kulutuksesta. Uumajan haasteena on autoilun vähentäminen.

Kotimaa
Grön Umeå
Ålidhem peruskorjattiin ja samalla rakennettiin uusia asuntojaJarkko Heikkinen/Yle

Ålidhem on rakennettu 60-ja 70-luvulla lähiöksi , jossa nyt asuu paljon opiskelijoita ja maahanmuuttajia.

Kerrostalojen korjauksen tavoitteena oli rakennusten energiankulutuksen puolittaminen. Projekti käynnistyi 2010 ja nyt työt on pääosin tehty.

–Talojen energiankulutus on pudonnut 40 prosenttia. Aurinkopaneelit tuottavat lisäksi merkittävän osan niiden sähkönkulutuksesta. Tämä on iso ympäristöinvestointi, sanoo projektinjohtaja Johan Sandström Uumajassa.

Kerrostalojen parvekkeet ja katot on varustettu aurinkopaneeleilla, jotka tuottavat peräti kolmanneksen talojen käyttämästä sähköstä.

Sähköinen taulu osoittaa, kuinka paljon kerrostalojen aurinkopaneelit tuottavat sähköä.
Talot tuottavat kolmasosan kuluttamastaan sähköstäJarkko Heikkinen / Yle

Eikä liian kalliisti

Tämäntapaisissa valtavissa peruskorjauksissa ongelmana on löytää kustannustehokas tapaa tehdä suuri energiansäästö. Monissa kokeiluissa tekniikka on otettu käyttöön viimeisen päälle ja remontista tulee niin kallis, etteivät asukkaat voi enää palata koteihinsa.

Uumajassa haettiin rahoitusmalli, jolla kyettiin pitäämään asumiskustannukset kurissa ja tässä onnistuttiin.

–Tekniikka ei ollut peruskorjauksissa ongelma. Vaikeaa oli löytää oikea tapa rahoittaa hanke järkevästi. Täällä korjaus tehtiin kustannustehokkaasti, jotta vuokrat eivät nousisi liikaa, vakuuttaa Johan Sandström.

Uumajassa puistoja on rakennettu uudelleen. kuvassa Broparken.
Broparken on yksi Uumajan uusituista pyuistoistaJarkko Heikkinen/Yle

Liikenne on haaste

Ålidhem on yksi osa Uumajan pyrkimystä Euroopan ympäristöpääkaupungiksi vuonna 2017. Liikenteen aiheuttamat päästöt ovat varsinainen haaste. Kaupungin halki kulkee suuria valtateitä ja ilman laatu kärsii. Muutenkin autoja käytetään liikkumiseen vielä liian paljon.

Ongelmien helpottamiseksi tielinjauksia haluttaisiin muuttaa ja kaupunkirakennetta tiivistää liiikenteen vähentämiseksi. Kaupunki hankkiii lisäksi joukkoliiikenteeseen sähköbussseja niin, että 2020 suurin osa busseista käyttää sähköä.

Kaupungin vihertäminen näkyy myös Uumajan puistoissa. Broparken keskustassa on hyvä esimerkki ihmisten käyttöön rakennetusta viheralueesta.