Kotkan Korkeakosken kalatie rakentuu – Ahvenkoski seuraa perässä

Korkeakosken kalatiestä tulee siihen nousevien kalojen määrällä mitattuna Suomen suurimpia. Se turvaa uhanalaisten vaelluskalojen luontaista lisääntymistä. Kymijoen läntisessä haarassa sijaitsevaan Ahvenkoskeen on myös suunnitteilla kalatie. Niistä kiittävät sekä kalat että kalastajat.

Kuva: Yle

Kalastusbiologi Kauko Poikola seisoo kalastuslaiturilla ja ottaa valokuvia kalaportaan työmaasta. Korkeakosken kalatie on miehen lempilapsi. Hän on ollut mukana sen suunnittelussa parikymmentä vuotta.  Alkanut rakennustyö saa kalastusbiologin suun hymyyn.

– Tässä on menty kahdenkymmenen vuoden aikana eteenpäin pikkuaskelin, välillä isommin, välillä on menty taaksepäin, mutta nyt kun on päästy tähän vaiheeseen, tuntuu todella mukavalta, Poikola sanoo.

Mutkia matkassa

Korkeakosken kalatiestä tulee maamme suurimpia, ainakin kalojen määrässä mitattuna. Kymijokeen uskotaan nousevan tuhatmäärin emokaloja kutemaan joen yläjuoksulle.

Portaan fyysiset mitatkin ovat kunnioitettavat. Kourua tulee yhteensä 200 metriä ja nousukorkeus on 13 metriä. Suururakan käynnistyminen ei ole sujunutkaan aivan kitkatta, vaan Kymenlaakson oikukas maaperä tuotti rakentajille ikävän yllätyksen.

– Kymenlaakson kallioperä on rapakiveä, ja muutaman metrin matkalla kallio voi pudota kymmeniä metriä alemmas. Niin on käynyt nytkin ja joudumme todennäköisesti tekemään kalatien perustan kierrepaalujen varaan, kertoo projektipäällikkö Seppo Mielonen Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta.

Ahvenkoski odottaa vuoroaan

Rakennusurakka siis saattaa viivästyä hiukan. Mutta marraskuussa tien pitäisi olla avoinna lohelle, taimenelle ja siialle. Korkeakosken kalatien uskotaan vakaasti olevan merkittävä käänne uhanalaisten kalakantojen toipumiselle. Lisäpontta kalojen nousulle Kymijokeen toivotaan Ahvenkoskesta, jonka voimalaan helsinkiläispäättäjät tahtovat kalatien. Ahvenkosken kalatie onkin jo työn alla.

– Yhdessä kalatiet tukevat toinen toistaan. Ahvenkoski on seuraava tärkeä kohde Kymijoelle ja se on jo työn alla, sanoisin että kymmenen vuoden päästä sielläkin on jo todennäköisesti kalatie. Siitä kiittää sekä kalat että kalastajat, sanoo kalastusbiologi Kauko Poikola Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.