1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Ryppyvoide voi rypistää ihoa entisestään

Kasvoja siloittavien anti ageing -voiteiden teho perustuu usein siihen, että ainesosat turvottavat ihon pintaa. Voiteen käytön lopettamisen jälkeen turvotus lakkaa ja iho saattaa näyttää aikaisempaa ryppyisemmältä. Voidekierteelle altistavat kuivattavat pesu- ja kuorintaaineet.

tiede
Nainen levittää voidetta kasvoihinsa.
Henrietta Hassinen / Yle

Vilkaisu purkin tuoteselosteeseen kertoo mitä voide on itseensä syönyt. Ryppyvoiteiden turvottavia ainesosia on muun muassa hyaluronihappo, jonka teho perustuu siihen, että yhdiste imee itseensä nestettä ja täyttää näin ihon pintaryppyjä. Hyaluronihappoa löytyy useista suosituista anti age -voiteista, ja sitä käytetään täyteaineena esimerkiksi huulissa injektioina.

– Hyaluronihapon vaikutus perustuu sen erinomaiseen kosteuden sitomiskykyyn. Se sitoo kosteutta soluväleihin. Hyaluronihappoa on ihossa myös luonnostaan, kertoo kosmetiikkaneuvoja Merike Laine Helsingin Allergia- ja astmayhdistyksestä.

Farmaseutti Päivi Kousan mukaan hyaluronihappo ja muut ihon turvottajat vaikuttavat ihoon samalla tavalla kuin vesi, mutta vaikutus kestää pidempään.

– Ihon pintasolukkoa kattotiilimäisesti peittävät keratiinilevyt turpoavat mikroskooppisesti pituussuunnassaan pelkällä vedelläkin. Tosin vedellä vaikutus on lyhytaikainen, koska vesi haihtuu, Kousa kuvailee.

Samanlainen turvottava vaikutus on myös sorbitolilla, propyleeniglykolilla ja glyserolilla. Kun voiteen käytön lopettaa, voi peilissä koittaa ikävä yllätys, iho tuntuu kuivalta ja näyttää entistä ryppyisemmältä.

Kousan mukaan vaikutus ei kuitenkaan ole pysyvä, vaikka käyttö olisi jatkunut vuosia. Iho palautuu kuukauden sisällä ennalleen.

– Pienet pintarypyt voivat voiteen puutteessa näkyä paremmin. Vaikutus on tilapäinen. Voide vaikuttaa ihon pintasolukkoon, joka uusiutuu kiivaasti kuukauden välein, en usko että voide venyttää ihoa, Kousa arvioi.

– Kaikki isommat rypyt ovat kasvojen luuston ja perimän sekä auringon ja muiden ympäristötekijöiden tulosta.

Voide koukuttaa

Tilapäistä tai ei, voiteen lopettamisella on vaikutuksensa: Päivi Kousan mukaan turvottavat voiteet voivat johtaa ryppykierteeseen, jonka tutumpi versio on huulirasva-addiktio. Anti age -tuotteen käytön keskeyttäminen kannattaa siis ajoittaa niin, ettei lähitulevaisuudessa ole erityistä hehkeyttä vaativia tilaisuuksia.

– Huulirasvakierteestä pääsisi helposti eroon, jos malttaisi olla muutaman päivän ilman. Aika moni on koukussa kasvovoiteisiin samalla tavalla. Toisissa voiteissa on niin paljon kosteutta sitovia ainesosia, että ne vaikuttavat myös ihon kosteuteen sitä vähentävästi ja tällöin iho tarvitsee tuotetta lisää ja lisää, Kousa toteaa.

Mitä vähemmän ihossa on suojaavaa rasvaa, sitä helpommin se rypistyy. Kousan mukaan kannattaakin olla tarkkana, ettei valitse pesu- ja kuorintatuotetta, joka vie iholta suojaavaa rasvaa. Meikitkin voivat kuivattaa.

– Kuivuminen altistaa voidekierteelle, Kousa toteaa.

Aurinkovoide on ainoa anti-age

Ihon rypistyminen johtuu sen pinnan alla olevien elastiini- ja kollageeni­säikeiden venymisestä. EU-lainsäädännön mukaan kosmetiikkatuotteet eivät kuitenkaan saa imeytyä ihon pintakerroksia syvemmälle, joten ainoa pitkäaikaisvaikutteinen anti age -voide onkin mikä tahansa aurinkovoide, joka estää ultraviolettisäteiden pääsyn ihoon.

Ubikinoni- tai Q10-voiteilla taas pyritään antioksidantein korjaamaan jo iholle tulleen uv-säteilyn tuhoja, mutta jotta ihovoiteen voi mainostaa estävän tai hidastavan vanhenemista, siinä pitää olla myös uv-kerroin.

– Aineen osuus, joilla tuotetta mainostetaan, on usein niin pieni, että vaikuttava aine on todennäköisesti jokin muu. Mitä myöhemmin aine lukee tuoteselosteessa, sitä vähemmän sitä tuotteessa on, toteaa kosmetiikan turvallisuuden asiantuntija, konsultti Eeva-Liisa Sainio.

Sainio kertoo olevansa ryppyvoiteiden suhteen realisti.

– Kyllä kosmetiikalla on mahdollista saada iho hehkuvaksi ja sileämmäksi vaikka illan juhliin. Ihon pinta voidaan tasoittaa tilapäisesti esimerkiksi seerumeilla ja silikonilla. Itse käytän erilaisia öljyjä. Pitkäaikaisvaikutusten kannalta tärkeintä on pitää ihon pinta kosteana ja estää sen palaminen, Sainio summaa.

Lue seuraavaksi