Oulun citykuuttia ei kannata mennä silittämään – "se voi purra"

Oulun Rajahaudan venesatamassa on ollut kuutti. Pelastuslaitokselta muistutetaan, että kuuttia ei kannata koskea. Kuutin hengaaminen yksinään ei tutkijan mukaan sinänsä ole mitenkään outoa.

Kotimaa
Kuutti Oulussa.
Mika Kauppinen kuvasi, kun kuutti näytti horjahtavan veteen Taskisenrannassa Oulussa.

Oulussa Rajahaudassa majailevaa kuuttia voi katsoa, mutta sitä ei kannata mennä silittelemään, pelastuslaitokselta neuvotaan. Rajahaudassa Oulussa on majaillut tänä keväänä pieni ja pörröinen kuutti.

Palomestari Hannu Timonen sanoo, että paikalla oleville ihmisille on sanottu, että eläimeen ei kannata koskea, vaikka se onkin Timosen mukaan "soma ja lempeän näköinen".

– Se ei ole lempeä eläin. Sillä on hampaat, se voi purra.

Puremisesta voi seurata kivulias ihoinfektio, jota kutsutaan traanimyrkytykseksi tai hyljesormeksi.

Timonen sanoo, että hän itse mieluiten pysyisi kymmenen tai parinkymmenen metrin päässä kuutista.

On aika normaali tilanne, että kuutit ovat tähän aikaan vuodesta yksinään.

Tutkija Markus Ahola

– Ne ovat itse asiassa aika nopeita.

Timonen sanoo, että eläimestä ei tarvitse myöskään soittaa pelastuslaitokselle, ellei sillä selvästi ole esimerkiksi haavoja tai muuta hätää. Sama pätee muihinkin eläimiin.

Kuuttien pitää opetella selviämään itse

Tutkija Markus Ahola Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta sanoo, että hän ei tunne Rajahaudan kuutin tilannetta. Yleensä kuutteihin ei kuitenkaan kannata puuttua, hän sanoo.

– On aika normaali tilanne, että kuutit ovat tähän aikaan vuodesta yksinään. Ne syntyvät helmi-maaliskuussa, ja nyt ne opettelevat itse hankkimaan ravintonsa. Se on aika kova elämänvaihe. Niitä kuolee, ja se on normaali asia, mitä luonnossa tapahtuu.

Ahola sanoo, että kuutti voi häiriiintyä ihmisistä esimerkiksi silloin, jos sen emo vielä käy imettämässä kuuttia.