Calin Ioan nousi kadulta työelämän syrjään kiinni

Romaniasta tullut Calin Ioan ponnisti katusoittajasta päiväkotiharjoittelijaksi. Hän on hyvä esimerkki siitä, että kun auttavaisia ihmisiä löytyy, elämä voi saada inhimillisen suunnan.

Kotimaa
Calin Joan
Calin Joan kotonaan – omassa asunnossa.Yle

Romaniasta tullut Calin Ioan ponnisti katusoittajasta päiväkotiharjoittelijaksi. Hän on hyvä esimerkki siitä, että kun auttavaisia ihmisiä löytyy, elämä voi saada inhimillisen suunnan.

Calin Ioan ei kotimaassaan Romaniassa joutanut enempiin koulunkäynteihin. Jonkinlaisia töitä piti paiskia jo 7-vuotiaasta asti. Lapsuus vierähti leirissä. Elämä oli kaikin puolin köyhää.

Kun sana kantautui siitä, että Suomessa on paljon romaneja, Calin päätti viisi vuotta sitten lähteä pohjoiseen maahan.

– Kaikki sanoivat, että täällä saa kerjäämällä rahaa. Kolme, neljä kymppiä. Viisi kymppiäkin päivässä. Ajattelin, että minäkin voisin kokeilla kerjätä rahaa.

Niin Calin tuli ja soitteli kaduilla haitaria, vaikka ei sitä omien sanojensa mukaan osaakaan. Jotkut hätistelivät häntä häipymään, mutta tienestiä kertyi joitakin kymmeniä euroja päivässä. Enimmillään viisi kymppiä.

Auto talviasuntona

Tutuiksi tulivat kadut Tikkurilassa, Myyrmäessä, Keravalla ja Tapiolassakin. Kaduilla vierähti vuoden päivät, pari talvikuukauttakin auto asuntona parkkipaikalla.

– Se oli vaikeaa kun oli kylmä vaikka auto oli välillä käynnissä. Kun auto sammui, viiden minuutin päästä oli taas kylmä. Päivällä oli kylmä kadulla ja sitten kun meni autoon, sama juttu. Kylmä oli koko ajan. Kylmä, kylmä.

Silloin ei päässyt sisälle lämpimään, suihkuun ja sitten sänkyyn nukkumaan. Niin kuin nyt. Calin pääsi pois ystävien nurkista, kun hän sai pari vuotta sitten asunnon Järvenpäästä nuorisoasuntoyhdistyksen kautta.

Elämä kääntyi toisin päin

Asunnon ohella suurin muutos Calin Ioanin elämässä oli Romano Mission toiminnanjohtajan Tuula Åkerlundin tapaaminen. Hän järjesti Calinille työharjoittelupaikan päiväkodista.

Siellä Calin on tehnyt monenlaisia töitä. Siivonnut, auttanut keittiössä ruuan valmistuksessa ja tehnyt pihatöitä.

– Hän on hyvä ihminen ja auttanut minua tosi paljon muun muassa papereiden kanssa. Jos en jotakin tiennyt, kysyin häneltä ja hän neuvoi aina. Elämäni kääntyi ihan toisin päin.

Haaveena ammattikoulutus

Calin Ioan sanoo töiden sujuvan hyvin. Hän pitää työn teosta, onhan hän paiskinut niitä jo pienestä pitäen. Ajatukset ovat jo työharjoittelun jälkeisessä ajassa.

– Haluaisin päästä opiskelemaan jotakin romanikulttuuriin liittyvää tai lähihoitajan ammattia.

Calinia on autettu pääsemään oikean elämän alkuun ja nyt on hänen vuoronsa.

– Minulla on paljon ystäviä Suomessa. Minä voin auttaa muita, jos minulle soitetaan. Jos he tarvitsevat apua vaikka papereiden kanssa.