Metsäbiotalouden professori Jyrki Kangas: Joensuusta löytyy hallitukselle hyvä työkalu

Tuleva hallitus luottaa biotalouden voimaan talouden edistäjänä. Satsaukset biotalouteen tuovat uusia työpaikkoja, uskoo Itä-Suomen yliopiston metsäbiotalouden professori Jyrki Kangas.

Kotimaa
Itä-Suomen yliopiston metsäbiotalouden professori Jyrki Kangas.
Anu Rummukainen / Yle

Metsähallituksen entinen pääjohtaja, Itä-Suomen yliopiston metsäbiotalouden professori Jyrki Kangas osasi odottaa, että biotalous on hallituksen yksi kärkihankkeista.

– Nyt luotetaan biotalouden voimaan Suomen talouden edistäjänä, työpaikkojen tuojana ja talouden lentoon saamisessa.

Kangas arvioi, että biotalouteen satsaaminen toisi uusia työpaikkoja, toimeliaisuutta talouteen ja runsaasti kerrannaisvaikutuksia.

– Maaseudun ylläpitäjä siitä tulee, Kangas povaa.

Pohjois-Karjalassa hyödynnettävä työkalu

Biotalous on myös yksi Pohjois-Karjalan maakunnan kärkihankkeista.

Joensuuhun on syntynyt alan osaamiskeskus, josta löytyvät Karelia-ammattikorkeakoulu, Itä-Suomen yliopisto, Luonnonvarakeskus ja Euroopan metsäinstituutti.

Meillä on maailmanluokan osaamiskeskittymä.

Jyrki Kangas

– Meillä on Pohjois-Karjalassa ja Joensuun tienoilla maailmanluokan osaamiskeskittymä, jossa on valtavasti tietotaitoa. Tässä on hallituksella hyvä työkalu hyödyntää tätä osaamiskeskittymää ja pistää paukkuja edelleen tämän kokonaisuuden kehittämiseen, Jyrki Kangas sanoo.

Hakkuut tuovat tuohta lompakkoon

Biotalouteen kuuluu perinteisten metsäteollisuuden tuotteiden lisäksi esimerkiksi kierrättäminen, kansallispuistojen hyvinvointipalvelut ja matkailupalvelut.

Kankaan arvion mukaan hallitus olisi satsaamassa myös koko biotalouden kirjoon.

Eurot liikkuvat ja tulevat myös metsänomistajan kukkaroon.

Jyrki Kangas

Hallituksen päätökset kärkihankkeista voivat vaikuttaa myös metsänomistajien tilipussiin

– Kun hakkuut lisääntyvät, puun tuotantoon satsataan ja puukauppoja syntyy, eurot liikkuvat ja tulevat myös metsänomistajan kukkaroon, Itä-Suomen yliopiston metsäbiotalouden professori Jyrki Kangas toteaa.