1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Jos haluat lapsesi musiikkiopistoon, valitse fagotti

Piano on säilyttänyt kestosuosikin aseman musiikkiopistoon pyrkijöiden keskuudessa. Sitä on myös vaikein päästä opiskelemaan. Sen sijaan useita puhaltimia pääsee soittamaan huomattavasti helpommin. Musiikkiopiston pääsykoetta varten voi treenata lauleskelemalla.

Musiikkiopistoon pääsee helpoimmin soittamaan valitsemalla puhaltimen. Kuva: Lauri Silvander / Yle

Toukokuun viimeisillä viikoilla musiikkiopistoissa käy kuhina. Pääsykokeet ovat jännittävä hetki pienelle pyrkijälle, vaikkei kokeessa tarvitse vielä osata mitään. Tarkoitus on vain testata rytmitajua ja sävelkorvaa.

– Onhan se usein vaikea paikka. Totta kai jännitys tuo oman elementtinsä, vaikka nykyään pääsykokeen on tarkoitus olla mahdollisimman mukava hetki. Testaajilla ja henkilöillä, jotka ottavat lapset vastaan, on tärkeä rooli. Kaikille pitäisi jäädä hyvä mieli kokeesta, oli lopputulos mikä tahansa, painottaa Suomen musiikkiopistojen liiton toiminnanjohtaja Timo Klemettinen.

Pääsykokeet eivät juuri ole muuttuneet vuosikymmenten aikana. Hakijoilta testataan edelleen rytmitajua taputustestillä ja sävelkorvaa laululla. Lisäksi lyhyellä haastattelulla arvioidaan hakijan motivaatiota. Mutta jokaisessa musiikkiopistossa on omat käytäntönsä, ja painotukset sekä toimintatavat voivat vaihdella. Timo Klemettinen ei kehota lapsia tai vanhempia mitenkään valmentautumaan pääsykoetta varten, mutta lauleskelu kotona tekisi hyvää.

– Etenkin poikien kanssa voisi laulaa yhdessä kotona. Heillä on jotenkin enemmän vaikeuksia oman äänensä hallinnassa. Se ei tarkoita, että pojat olisivat epämusikaalisempia, vaan se on vain fyysinen juttu. Jos kotona lauletaan, saa omaan ääneensä paremman tuntuman.

Myös haastatteluun voi varautua juttelemalla vaikka vanhempien kanssa etukäteen, miksi haluaa soittaa, ja miksi tietty soitin kiehtoo eniten.

Piano on edelleen suosituin soitin

Musiikkiopistoihin pääsee sisään noin puolet hakijoista. Alueelliset erot ovat kuitenkin suuria. Suurissa kaupungeissa on hyvin vaikea päästä sisään, kun taas muuttotappiokunnissa sisään pääsee melkeinpä vain ilmoittautumalla.

Piano on edelleen suosituin soitin ja sitä on vaikeinta päästä opiskelemaan.

Kuva: Seppo Sarkkinen / yle

Myös viulu ja huilu ovat suosittuja.

Jos musiikkiopistoon pyrkimisen haluaa ottaa varman päälle, kannattaa hakea soittamaan tuubaa tai fagottia. Niissä sisäänpääsy on paljon varmempaa, ja jos opinnot sattuvat etenemään ammattiin asti, on myös orkesteripaikka melko varma.

– Fagotin, tuuban ja oboen soittajista on melkeinpä pulaa orkestereissa. Olemme musiikkioppilaitoksissa panostaneet tänä vuonna siihen, että myös nämä harvinaisemmat soittimet saisivat soittajia, kertoo Timo Klemettinen.

Oudompia soittimia ei kannata säikähtää, sillä niistä on olemassa miniversiot, joten pienen soittajan ei tavitse tuupertua tuubansa alle.

Ei kannata masentua, jos ei pääse ensiyrittämällä

Viime vuosina laulu on kasvattanut huimasti suosiotaan musiikkiopistoon pyrkijöissä. Etenkin pop-laulun opintoihin on suorastaan tunkua.

– Kyllä nämä Idolsit ja muut ovat tehneet tehtävänsä. Vuosikymmen sitten murehdittiin sitä, kun lapset ja nuoret eivät enää laula, mutta nyt kyllä laulavat! Eivät ehkä maakuntalauluja, mutta  pop-lauluja, naurahtaa Klemettinen.

Lauluopintoihin voi nykyään pyrkiä jo ennen äänenmurrosta, jota ennen vanhaan pidettiin rajapyykkinä. Muutenkaan musiikkiharrastuksen aloittamiseen ei ole määritetty mitään oikeaksi havaittua ikää.

– Käytännössähän suuri osa aloittajista on ensimmäisellä tai toisella luokalla koulussa. Mutta toki myöhemminkin voi pyrkiä. Ja myös nuorempana, jos kiinnostusta on. Jos joku 5-vuotias haluaa aloittaa soittoharrastuksen, ei sitä kannata estääkään. Lapset kehittyvät hyvin persoonalliseen tahtiin, joten sen mukaan kannattaa mennä, ohjeistaa Klemettinen.

Jos paikka musiikkiopistossa ei aukeakaan ensi yrittämällä, siitä ei pidä masentua.

– Kyse ei todellakaan ole siitä, ettei olisi lahjoja tai olisi epämusikaalinen. Joihinkin soittimiin on vain niin vaikea päästä. Kannattaa pyrkiä seuraavana vuonna uudestaan. Silloin pääsykoetilannekaan ei ehkä jännitä enää niin paljon. Ja aina voi hakeutua vuodeksi tai pariksi yksityisopetukseen, kannustaa Klemettinen.