1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hääturismi korvaamassa terveysmatkailun Saimaalla – yhä useampi turisti on omatoimimatkailija

Venäläismatkailijoiden kaikkoaminen lykkää suunnitelmia aloittaa terveysmatkailu Saimaan alueella. Lappeenrannan Rauhan kylpylä- ja loma-alueelle suunnitellun päiväsairaalan tiloihin remontoidaan ylellistä häätaloa sviitteineen.

Kuva: Yle

Ensimmäiset hääturistit tulevat Holiday Club Saimaalle elokuun alussa. Samalla Rauhan alueen vanhimpiin rakennuksiin kuuluva Keskuspaviljonki palaa ravintolaksi, joka se oli alun perinkin 1920-luvulla.

– Alakertaan tulevat juhlatilat ja yläkertaan valmistuu sviittejä, sanoo hotellinjohtaja Jussi Valtola.

Häihin liittyvän matkailun arvioidaan korvaavan kokonaan itärajan takaa tulematta jääneet terveysturistit. Täysin hoitojen ja lomailun yhdistämistä ei ole haudattu.

– Meillä on vastaanottotiloiksi hyvin soveltuvia tiloja esimerkiksi läheisessä Caprin kauppakeskuksessa ja aiheeseen palataan, kun venäläisten matkailu jälleen lisääntyy, sanoo Valtola.

Kesällä Rauhaan valmistuu satoja uusia vuodepaikkoja

Talouden taantuma ei ole hiljentänyt lomarakentamista Saimaan kylpyläalueella. Tänä vuonna tarjolla olevien vuodepaikkojen määrä nousee kahteentuhanteen, kun neljä rakenteilla olevaa lomakerrostaloa valmistuvat

– Taantuman aikana kylpylälomat lisäävät suosiota, koska ne korvaavat usein kalliimman ulkomaanmatkan, sanoo hotellinjohtaja Jussi Valtola.

Kesästä odotetaan Rauhan kylpylä- ja loma-alueella ennätysvilkasta, kun venäläisturistit korvautuvat kotimaasta tulevilla perheillä ja ryhmillä. Heinäkuussa alueen majoituskapasiteetista on käytössä yli 80 prosenttia.

Perheitä viedään autiolle saarelle

Selvä muutos matkailussa on lomalla käytettävän rahamäärän väheneminen. Tämän takia ohjelmapalveluyritykset kehittävät yksittäisille omatoimimatkailijoilta ja perheitä paremmin kiinnostavia edullisempia tuotteita.

Tänä vuonna perheitä viedään esimerkiksi päivän veneretkelle Saimaan autiolle saarelle.

Omatoimimatkailua Saimaan alueella lisää halpalentoyhtiön suora lentoyhteys Lappeenrannasta Italiaan.

– Italiasta on tullut talvella moottorikelkkaryhmiä ja yritämme saada ryhmiä myös kesällä yksittäisten matkailijoiden lisäksi, sanoo ohjelmapalveluvastaava Joni Vesanen Salpasafareista.

Lappeenrannassa sijaitseva Rauhan kylpylä- ja loma-alue on yksi Pohjoismaiden suurimmista matkailukeskuksista, jossa vierailee tämän vuoden aikana yli puoli miljoonaa matkailijaa. Neljän vuoden aikana alueelle on syntynyt yli 300 uutta matkailualan ympärivuotista työpaikkaa.