Pohjalaiskunnat valmistautuvat yksityisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin

Kuusiokunnissa ja Soinissa tehdään töitä lukuisissa työryhmissä, jotta sote-palveluiden ulkoistaminen onnistuisi. Kunnat ja terveysalan konserni Pihlajalinna ovat jo perustaneet yhteisyrityksen ja valinneet sille toimitusjohtajan. Palvelujohtajat nimetään kesäkuussa ja muut esimiehet syksyllä. Yli 700 työntekijää siirtyy uuden työnantajan leipiin.

Kuva: Mirva Korpela / Yle

Yksityinen terveysalan konserni Pihlajalinna, Kuusiokunnat ja Soini ovat perustaneet yhteisyrityksen, joka tuottaa ensi vuoden alusta Kuusiokuntien eli Alavuden, Kuortaneen ja Ähtärin sekä vuoden 2017 alusta myös Soinin sosiaali- ja terveyspalvelut. Yhtiö etsii vielä nimeä, mutta sen toimitusjohtajaksi on jo valittu Kuusiokuntien terveyskuntayhtymän johtaja Tero Järvinen.

– Kova urakka on edessä, mutta hyvillä mielin olen. Tässä on hyvät kumppanit tätä työtä tekemässä, niin Pihlajalinna, alueen kunnat kuin oma henkilöstömme, Tero Järvinen iloitsee. Hän on ollut ulkoistuksen kannattaja alusta saakka.

Pihlajalinnan, Kuusiokuntien ja Soinin yhteisyrityksen tuleva toimitusjohtaja Tero Järvinen, taka-alalla Alavuden kaupunginjohtaja Pekka Ala-Mäenpää. Kuva: Mirva Korpela / Yle

– Tässä tuodaan erikoispalveluja perusterveydenhuollon kylkeen eikä toisinpäin, niin kuin valtakunnallinen kehitys näyttää menevän, Tero Järvinen toteaa.

Esimiestyö keskiössä

Pihlajalinnan kuntapalveluiden liiketoimintajohtaja Juha Rautio kertoo sote-ulkoistuksen etenevän suunnitellusti ja aikataulussa.

– Olemme perustaneet toistakymmentä työryhmää, jotka valmistelevat toiminnan haltuunottoa. Toimitusjohtajan nimittäminen yhtiön keulakuvaksi oli tärkeä asia, ja nyt lähdemme luomaan koko organisaatiota.

Juha Rautio lupaa, että Pihlajalinna pitää erityistä huolta henkilöstöstä.

– Henkilöstö pääsee jo haltuunottovaiheessa vaikuttamaan, sillä työryhmissä on henkilöstön edustus.

– Panostamme esimiestyöhön, se on ykkösasia. Työntekijöiden täytyy pystyä tekemään perustehtävänsä rauhassa niin, ettei heidän tarvitse murehtia mitään ylimääräisiä asioita, Juha Rautio jatkaa.

Henkilöstöllä intoa ja huoltakin

Kuusiokuntien terveyskuntayhtymän pääluottamusmiehet Hilkka Asunmaa Superista ja Pia Hannonen Tehystä odottavat mielenkiinnolla, mitä tuleman pitää.

– Valtaosin jäsenemme suhtautuvat muutokseen positiivisin mielin, mutta on ollut huoltakin, koska onhan tämä suuri muutos. Ei välttämättä alkuvaiheessa tiedetä, mikä on lopputulema, joten se aiheuttaa epävarmuutta, Hilkka Asunmaa miettii.

– Tämä nähdään hyvänä mahdollisuutena säilyttää alueella työpaikat ja palvelut, jatkaa Tehyn Pia Hannonen. Yksi iso huolenaihe ammattiyhdistysliikkeillä on.

– Pihlajalinna on järjestäytymätön työnantaja. Suomessa on kuitenkin tapana työntekijöiden ja työnantajien kuulua liittoon. Toivomme Pihlajalinnankin  järjestäytyvän. Tällöin meidän olisi helpompi tehdä yhteistyötä ja kehittää meidän palkkaukseen ja työn sujuvuuteen liittyviä asioita, Pia Hannonen huomauttaa.

"Ei hirvitä"

Kuusiokunnat sekä Soini olivat hyvin yksimielisiä päättäessään sote-palvelujensa ulkoistamisesta. Alavudella asiaa harkittiin muita pidempään.

Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäkeä ei hirvitä, vaikka Kuusiokunnat ja Soini ovat ulkoistuksensa kanssa liikkeellä etukenossa muiden vielä odotellessa sote-uudistusta.

– Pohjanmaalla rohkeutta riittää ja jonkun on oltava ensimmäinen. Ähtärin sairaalan tulevaisuutta selvittäessä havahduimme siihen, että erikoissairaanhoidon lisäksi kaupungista lähtee pian perusterveydenhuolto ja sosiaalipalvelutkin, jos emme tee itse jotain, Jarmo Pienimäki kertaa päätöksen perusteita oman kaupunkinsa osalta.