Kemin Vilmilän ekoasemalle nousee valtava lajitteluhalli

Kemin ekoasemalla kehitetään lajitteluprosessia ja rakennetaan miljoonan euron halli kasvavien jätemäärien lajittelua varten.

luonto
Esa ja pojat -ekoaseman uusi lajitteluhalli
Kemin ekoasemalle nouseva lajitteluhalli saa katteen tällä viikolla, kertoo toimipisteenjohtaja Esa Pekkala.Juha Peltoperä / Yle

Ekoasema Esa ja Pojat –yhtiön uusi lajitteluhalli parantaa oleellisesti työntekijöiden työoloja, koska tähän saakka töitä on paiskittu ulkona. Perämeren vinkeä tuuli pysyy nyt kurissa 4000 neliön kokoisen hallin seinien ulkopuolella.

–Tuuli on meille yksi ”iso vihollinen” ja siitä päästään halli-investoinnin jälkeen melkein kokonaan eroon, pohtii Esa Pekkala

Kaivinkoneetkin mahtuvat sisälle

Valtaisaan halliin mahtuu lajittelijoiden lisäksi myös isoja koneita, kuten pyöräkuormaajia ja jopa kaivinkoneita. Hallin voidaan tuoda sisälle saakka mm. kaikki vaihtolava- ja sekajätekuormat jotka tulevat yksityisiltä henkilöiltä.

Jokaiselle jätteelle paikkansa

– Lajittelussa kaikki jätteet jaetaan omiin osastoihinsa ja sieltä ne sitten lähetetään eteenpäin. Tämä investointi oli pakko tehdä, koska jätemäärät kasvavat koko ajan, ja jätettä ei saa viedä kaatopaikalle lajittelematta, alleviivaa Pekkala.

Ekoasema Esa ja Pojat satsaavat tosissaan lajitteluprosessin kehittämiseen, sillä tällä viikolla katteen saava mammuttihalli kustantaa yhtiölle himpun verran yli miljoona euroa.