1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Miljoona neliötä tyhjillään Helsingissä – eivät kelpaa asunnoiksi?

Tyhjien toimistojen muuttaminen asunnoiksi ei tuo nopeaa helpotusta pääkaupunkiseudun asuntopulaan. Muun muassa eläkeyhtiö Ilmarinen ja Rakennusteollisuus ovat esittäneet tyhjien liiketilojen hyödyntämistä asuntoina, mutta Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastossa ideaa ei pidetä toimivana.

Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Kaupunkisuunnitteluvirastosta korostetaan että kasvukeskuksissa pitää olla tilaa ja paikkoja myös työn tekemiselle ja teollisuudelle.

– Kun kaupunki kasvaa, niin tarvitaan tilaa työn teolle, ei voida vain asua, Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston arkkitehti Siv Nordström sanoo.

– Itse arvioisin, että ei ehkä ne suuret nopeutukset tästä tule. Kyllä ne on nämä meidän suuret projektialueet, jotka nopeimmin auttaa tähän asuntopulaan, Nordström jatkaa.

Eläkeyhtiö Ilmarisen lisäksi myös rakennusteollisuuden etujärjestö Rakennusteollisuus ry näkisi tyhjät työtilat yhtenä lääkkeenä kasvukeskusten asuntopulaan.

Etenkin kun liiketiloja on tällä hetkellä tyhjillään jopa miljoona neliömetriä Helsingissä tai ainakin pääkaupunkiseudun kattavalla alueella. 

– Talouden piristyessä myös liiketilojen kysyntä taas vilkastuu, Nordström sanoo

– Ja asuminen ja teollisuus eivät ymmärrettävistä syistä aina vain istu vierekkäin, hän jatkaa.

Viranomaisten mukaan tavoite byrokratian purkamiseksi on hyvä, mutta hankkeita koskevat selvitykset ja kaavoitus on tehtävä jatkossakin huolella.

– Ennen kuin voidaan työtiloja muuttaa asumiskäyttöön, niin täytyy selvittää meluasiat, ympäristöasiat ja monet seikat ja se vie aikaa, Nordström sanoo.

– Pitää myös tarkistaa rakennuksen kunto ja se, miten kannattavaa koko yhtälö taloudellisesti on, Nordström perustelee.

Nordströmin mukaan sekoittunut kaupunkirakenne on usein haastava. 

– On mahdollista, että heti kun asukkaat ovat muuttaneet sisään, ne huomaavat, että siellä rullaa kuorma-autoja ja ilmastointilaitteet pitää meteliä – valituksia tulee pian, Nordström tietää.