1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Eteläisessä USA:ssa on satanut kuusi kertaa tavallisen toukokuun verran

Kymmeniä ihmisiä on kuollut tai kateissa rankkasateiden aiheuttamien tulvien ja tornadojen takia Yhdysvaltain eteläosissa ja Pohjois-Meksikossa.

Tulviva katu Texasin Houstonissa 26. toukokuuta. Kuva: Larry W. Smith / EPA

Yhdysvaltain eteläisiä Texasin ja Oklahoman osavaltioita ja Pohjois-Meksikoa koettelevat rankkasateet ja ukkosmyrskyt eivät ota hellittääkseen. Toukokuun aikana on satanut paikoin miltei puoli metriä vettä. Määrä on kuusinkertainen koko toukokuun keskiarvoon verrattuna. 

Tiistaina vettä on tullut kaatamalla muun muassa Dallasissa ja Houstonissa, joissa kolmen ihmisen kerrotaan kuolleen. Houstonissa satoi tiistain vastaisena yönä paikoin yli 25 senttiä.

Satoja ihmisiä on käyty noutamassa tulvan saartamista autoista ja rakennuksista. Jumiin jäi maanantai-iltana myös yleisö, joka oli ollut seuraamassa koripalloliiga NBA:n peliä. 

Ainakin 12 ihmistä on kateissa Texasissa Wimberleyssä, kun yli äyräidensä paisunut joki sieppasi tiistaina heidän loma-asuntonsa ja murskasi sen siltaa vasten.  

Maanantaina Meksikon rajakaupunkiin Acuñaan iski raju pyörremyrsky, jossa 14 ihmistä kuoli ja satoja rakennuksia tuhoutui maan tasalle. Viisi ihmistä on yhä kateissa.

Tornadot ovat tehneet tuhoja myös muualla. Texasissa on kuollut ainakin yksi ihminen. Kaikkiaan toukokuun rajun sään on vahvistettu vaatineen lähes 20 kuolonuhria.