1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maalaus (pintakäsittely)

Surkea betonimuuri muuttui osaksi järvimaisemaa

Nuoret saivat suunnitella ja maalata 25 metriä rumaa betoniaitaa pirkkalalaisen taloyhtiön pihalla. Nyt maisemamaalauksen pintaansa saanut muuri on osa aitoa järvimaisemaa.

maalaus (pintakäsittely)
Graffitimaalarit
Taloyhtiön pihan betonimuuri sai uuden ilmeen nuorten graffititaiteilijoiden käsittelyssä.

Kerrostalon pihassa olevan betoniaidan maalaus alkoi taivaan ja maan luomisella. Luvassa oli oikeasti läsnä olevaa järvimaisemaa täydentävä maisemamaalaus. 25 metriä pitkän ja reilun metrin korkuisen betoniaidan maalausaihe syntyi nuorten työpajassa, jota on vetänyt graffitimaalari Tarmo Kaikkonen.

– Tästä on tulossa seinämaalaus, jossa hyödynnetään graffitityövälineitä, kuten spraymaaleja, teloja, pensseleitä, pohjamaaleja ja myös teippejä.

Tarmo Kaikkonen iloitsee betonimaalauksen tekemisessä erityisesti siitä, että nuoret pääsevät näkemään kuinka spraymaaleillakin voi olla tehdä tilaustöitä.

– Itse olen tehnyt tilattuja maalauksia yrittäjänä seitsemän vuotta, Kaikkonen kertoo.

Harvinainen idea

Idea betoniaidan maalaamisesta syntyi asunto-osakeyhtiössä. As. Oy Suvilinnan puheenjohtaja Seppo Orpanan mukaan harmaa aita oli aivan liian surkean näköinen.

– Aloin miettiä, mitä sille voisi tehdä ja sitten tuli mieleen tuo nuoriso.

Kerrostalon kaikista asunnoista on näkymä läheiselle Pyhäjärvelle ja siinä samassa maisemassa oli myös sään runtelema aita.

– Maisemaa täydentävä maalaus oli mielestäni taiteilijalta erinomainen oivallus, Orpana kehuu ja kertoo, että idean läpivieminen oli helppoa myös taloyhtiön hallituksessa.

Maalilla eloa ja iloa moneen paikkaan

Karuja ympäristöjä voi elävöittää maalaamalla muuallekin kuin seiniin.

– Olin itse maanantaina tekemässä maamaalauksia asfalttiin ja kivetykseen Särkänniemessä.

Kaikkonen kummasteleekin, miksi pirkkalalaisen taloyhtiön betoniaita sai maalia pintaansa vasta nyt. Hänen mukaansa graffitien maalaaminen luvan kanssa on vielä harvinaista, mutta sitäkin hauskempaa.

– Tampereella ja Pirkkalassa on vielä hyvin harvinaista, että nuoret pääsevät itse maalaamaan ja saadaan tuoda siihen vähän katutaidettakin. Helsingissä tätä tehdään jo paljon, sanoo Kaikkonen.

Maalaustöissä mukana häärivä 15-vuotias Nea Kauttu oli mukana myös suunnittelutyössä.

– Oli tosi mukava, että saatiin olla itse mukana suunnittelemassa. Aihe löytyi helposti ja kaikki olivat yhtä mieltä tästä ideasta, Kauttu kertoo.

Nea Kauttu maalasi muuria yhdessä muiden nuorten kanssa tiistaina ja uuden ilmeen saanut muuri valmistui keskiviikkona.

Lue seuraavaksi