Tanskassa syntyi kohu radiojuontajan tapettua kanin suorassa lähetyksessä

Tanskassa on syntynyt kohu, kun Radio24syv-kanavan radiojuontaja ilmeisesti tappoi kaninpoikasen suorassa radiolähetyksessä. Kanavan mukaan sen tarkoitus oli alleviivata ihmisten tekopyhää suhdetta eläimiä kohtaan.

Ulkomaat
Kuvankaappaus Radio24syv-radiokanavan Facebook-sivusta.
Kuvankaappaus Radio24syv-radiokanavan Facebook-sivusta, missä juontajat julkaisivat videon kanista ennen ohjelmaa. Varsinaista tappamista ei näytetty. Radio24syv / Facebook

Tanskassa on syntynyt kohu, kun Radio24syv-kanavan radiojuontaja Asger Juhl ilmeisesti tappoi kaninpoikasen suorassa radiolähetyksessä metallisella polkupyöränpumpulla.

Kanavan mukaan se halusi alleviivata lihantuotannon julmuutta ja miten teollista se on. Lisäksi kahden juontajan vetämän keskusteluohjelman tarkoituksena oli osoittaa ihmisten tekopyhyys tuotantoeläimiä kohtaan.

– Emme tehneet sitä viihteen vuoksi. Tuhannet eläimet kuolevat päivittäin, jotta ihmiset voivat syödä ne, radiokanava kirjoitti Twitterissä.

– Ostamme ja syömme kamalan elämän eläneiden eläinten lihaa. Ja ne eläimet kuolevat aivan samalla tavalla, kuin kyseinen kani, kanava jatkoi tiedotteessaan.

Keskusteluohjelmaan oli kutsuttu paikalle myös tositv-tähti ja eläinsuojeluaktivisti Linse Kessler. Kessler oli jo poistunut studiosta oman osuutensa loputtua, mutta palasi radioasemalle tietäessään kania odottavasta kohtalosta.

Hän livahti takaisin studioon ja jahtasi 9-viikoista Allan-kania pidellyttä Juhlia ympäri studiota. Kessler sanoi, että hän olisi varmaan saanut väännettyä kanin Juhlin otteesta, mutta pelkäsi, että se vahingoittuisi. Lopulta Kessleriä pyydettiin poistumaan.

Tämän jälkeen lähetyksessä kuului muutama napakka isku, kun Juhl tappoi kanin iskemällä sitä pumpulla niskaan.

Juhl oli saanut neuvoja Aalborgin eläintarhan eläintenhoitajalta, joka sanoi neuvoneensa kanin tappamisessa mahdollisimman kivuttomasti.

"Kunpa ihmiset olisivat yhtä huolissaan hukkuvista pakolaisista"

Radioaseman tempaus on aiheuttanut melkoisen kohun Tanskassa.

Jotkut ovat ohittaneet tapauksen vain sanomalla, että se oli kanavan keino provosoida ja promotoida itseään.

Monet muut eivät kuitenkaan ole olleet yhtä pidättyväisiä, vaan juontajia on kutsuttu sairaiksi, sadistisiksi ja psykopaateiksi. Kanava ja sen juontajat ovat saaneet satoja suuttuneita palautteita tapauksen jälkeen. Facebookiin on perustettu useita radiokanavaa boikotoivia ryhmiä, joista ainakin yhdellä on lähes 1 000 jäsentä.

Eräs käyttäjä kirjoitti Facebookissa, ettei hän voisi koskaan tappaa eläintä vain tehdäkseen asiansa selväksi. Toinen kirjoitti Twitterissä, että ”kunpa ihmiset olisivat yhtä kauhuissaan hukkuvien pakolaisten puolesta”.

Kuvankaappaus videosta, jossa radiokanavan juontaja silittää Allan-kania.
Kuvankaappaus videosta, jossa radiokanavan juontaja silittää Allan-kania ennen radio-ohjelmaa, jossa hän tappoi sen. Radio24syv / Facebook

Kessler, joka on kasvissyöjä, sanoi Tanskan TV2:lle, että hän toisaalta ymmärtää, mitä Juhl ja ohjelman toinen juontaja Kristoffer Eriksen yrittivät tempauksellaan sanoa.

– Voin samaistua asiaan, enkä ole eri mieltä Juhlin kanssa, mutta kanin tappaminen nuijimalla se kuoliaaksi oli tuomittavaa, Kessler sanoi.

– Luulen, että alkuperäinen asia, jonka he halusivat tuoda esiin, unohtuu nyt sen seikan alle, että ihmiset pitävät Juhlia idioottina.

"Ihmiset syövät lihaa ja pitävät eläinten tappamista vääränä"

Juhl sanoi, että kanin tappamien ei ollut hänelle helppoa.

– Koko ruumiini vapisi, lihakseni olivat pettää altani ja hengittäminen oli vaikeaa. Se oli stressaavaa, ja sitä pitäisi miettiä, Juhl sanoi.

Radiokanava sanoi halunneensa kiinnittää huomiota yhteen maailman teollistuneimmista maatalouksista. Se painotti tuotantoeläinten kohtelua tiedotteessaan ja totesi:

– Tanska on yksi maailman kärkimaita lihankulutuksessa, eivätkä ihmiset epäröi ostaa halpaa lihaa kysymättä kysymyksiä sen alkuperästä.

Juontajien tärkeimpänä tarkoituksena oli heidän mukaansa saada ihmiset kohtaamaan tekopyhyytensä eläimiä kohtaan.

– Halusimme paljastaa ihmisten tekopyhyyden. Useat tanskalaiset syövät lihaa ajattelematta, että sen vuoksi eläinten on kuoltava ja samaan aikaan pitävät eläinten tappamista vääränä. Siinä ei ole mitään järkeä, Juhl sanoi.

– On kuin ihmiset eivät ymmärtäisi tätä osaa prosessista lainkaan. Se on kuitenkin osa keskustelua, jonka on oltava mukana. Kyse on tappamisesta.

Juhl sanoi, että hän vei kanin kotiinsa, nylki ja paloitteli sen 6- ja 8-vuotiaiden lastensa kanssa ja kokkasi lihasta jänispataa, jonka söi Eriksenin kanssa.

Lähteet: AFP, AP, Yle Uutiset