Nigeria maksaa satoja miljoonia polttoainekriisin lopettamiseksi

Nigerian väistyvä hallitus on suostunut maksamaan noin 730 miljoonaa euroa polttoaineyhtiöille, jotta nämä aloittaisivat jälleen polttoainetoimitukset. Nigeria on kärsinyt kuukausia vakavasta polttoainepulasta, joka on lähes pysäyttänyt koko maan, sen jälkeen kun polttoaineyhtiöt pysäyttivät maahantuonnin lähes miljardin euron velan vuoksi.

Ulkomaat
Kaupustelijat myyvät laitoomasti polttoainetta Abujassa, Nigeriassa, 25. toukokuuta.
Kaupustelijat myyvät laitoomasti polttoainetta Abujassa, Nigeriassa, 25. toukokuuta.Deji Yake / EPA

Nigerian väistyvä hallitus on suostunut maksamaan polttoaineyhtiöille noin 730 miljoonaa euroa, jotta ne aloittaisivat uudestaan polttoainetoimitukset.

Yhtiöt keskeyttivät alkuvuodesta polttoaineen tuonnin Nigeriaan sanoen, että hallitus oli niille velkaa polttoainelaskuina lähes miljardi euroa. Pula polttoaineista pysäytti maan lopulta lähes kokonaan.

Maan epäkuntoinen sähköverkko toimii hyvänä päivänä muutaman tunnin ajan, joten lähes kaikki käyttävät dieselgeneraattoreita sähkön tuottamiseen. Viikonloppuna maan suurin kännykkäoperaattori ilmoitti, että ellei se saa pian dieseliä, sen kännykkäverkko joudutaan sulkemaan.

Suurin osa lennoista maan lentokentiltä on peruttu, sillä lentobensiiniä ei ole, ja autoilijat muodostivat kilometrien pituisia jonoja bensiiniasemille, vaikka niillä ei ollut myydä polttoainetta edes retkikeittimiä varten. Pankit alkoivat sulkea konttoreitaan maanantaina.

Polttoaineyhtiöiden kattojärjestö sanoi, että Nigerian valtiovarainministeri lupasi maanantaina maksaa niille mainitun summan. Järjestön mukaan polttoainetoimitukset alkoivat jälleen tiistaina ja samaan aikaan lakkoilevat öljyteollisuuden työntekijät alkoivat palata töihinsä.

Aiemmin valtiovarainministeri syytti polttoaineyhtiöitä siitä, että ne pitivät nigerialaisia panttivankeinaan. Hän sanoi myös, että polttoainemarkkinat ovat täynnä huijauksia ja vilpillisiä syytöksiä.

Nigeria kärsii toistuvasti polttoainepulasta, mutta tämänkertainen kuukausia kestänyt pula oli pahin tähän mennessä. Afrikan suurimman öljyntuottajamaan omat öljynjalostamot ovat niin huonossa kunnossa, että sen on tuotava lähes kaikki jalostetut öljytuotteet ulkomailta.

Lähteet: AP