Tulli: Omaan käyttöön yritetty tuoda jopa yli 2000 litran alkoholilastia

Kevään ja kesän juhlasesonki on lisäämässä alkoholijuomien matkustajatuontia. Suurien erien tuojien on kuitenkin kyettävä näyttämään, että juomat tulevat omaan käyttöön, muistuttaa Tulli.

Ylen aamu
Tulliylitarkastaja Seppo Raitolahti aamu-tv:ssä 27.5.2015.
Miltä viinaralli Virosta Suomeen tällä hetkellä näyttää ja kuinka usein tuomiset jäävät tullin haaviin? Tulliylitarkastaja Seppo Raitolahti kertoo, miltä tilanne vaikuttaa.

EU:n sisällä ei ole määrällistä rajoitusta alkoholin omaan käyttöön tuomiselle. Laissa on kuitenkin litramäärät, jotka ylittävältä osalta matkustajan tulee pyydettäessä näyttää, että juomat tulevat omaan käyttöön.

Tullin mukaan viime aikoina on otettu useita suuria alkoholieriä jatkoselvittelyyn.

Kuutiokaupalla kotitarpeisiin ?

– Sellaisia tapauksia on ollut viime aikoina useita että yksi henkilö tuo yli tuhat litraa. Taitaa olla ennätys vähän yli 2000 litraa, kertoo tulliylitarkastaja Seppo Raitolahti Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Tullitarkastajien harjaantuneet silmät ovat onnistuneet etenkin Viron liikenteestä poimimaan esille tapauksia, joissa on ollut kyse muusta kuin omasta käytöstä.

– Tarkempaan selvittelyyn otetuista tapauksista kolme neljäsosaa päätyy jonkinasteiseen verottamiseen, Raitolahti arvioi.

Ei jälleenmyyjille

Matkustajatuonnin valvonnalla ei haluta estää kansalaisten laillista verotonta tuontia. Sen sijaan laiton tuonti myyntiä varten halutaan panna kuriin.

– Epäilemme, että verottomassa alkoholin matkustajatuonnissa on mukana suuri määrä kaupallista tuontia, jota me yritämme hillitä ja löytää, perustelee Raitolahti.