1. yle.fi
  2. Uutiset

Erään perinteen päätös – talouskoulu lopettaa Joensuussa

Joensuun talouskoulu sulkee ovensa, kun perustutkintojen perusteita uudistetaan. Sekä opettajat että oppilaat miettivät koulun sulkemista haikeina päättäjäisissä tiistai-iltana

Koulutus ja kasvatus
Henna Tuonen ja Emilia Rönkkö opiskelevat talouskoulussa
Joensuun talouskoulun perjantaina päättävät Henna Tuononen ja Emma Rönkkö kertovat oppineensa koulussa paljon muun muassa terveellisestä ruoasta Lotta Jokinen

Joensuun talouskoulun toiminta on tullut tiensä päätökseen. Koulu ehti kunnioitettavaan 96 vuoden ikään. Talouskoulun eli kotitalousopetuksen liittyy perustutkintojen perusteiden uudistamiseen. Jatkossa osa talouskoulun opinnoista kuuluu ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavan koulutuksen perusteisiin eli VALMA-opintoihin.

Opetus muuttunut vuosien varrella

Talouskoulu perustettiin aikoinaan antamaan kotitalousopetusta perheenemännille.

Koulun pitkäaikainen opettaja Leena Miettinen on itsekin kääynyt koulun aikoinaan. Hän nauraa, että perheenemännän rooli on muuttunut vuosien varrella paljon ja niin on myös talouskoulun opetus:

– Tosin monet asiat, kuten lastenhoito, voisivat olla vieläkin tarpeellisia. Nykyään lastenhoito on valinnainen aine, joka järjestetään, jos oppilaita on tarpeeksi.

Talouskoulun nykyisissä opinnoissa korostuvat erityisruokavaliot ja kestävä kehitys. Miettinen huomauttaakin,että järkevä kuluttaminen on yksi talouskoulun opetuksen peruspillareita.

– Kulutusvalintoja on niin paljon enemmän kuin minun aloittaessani talouskoulussa 70-luvulla.

Oppilaat haikeina

Talouskoulun oppilaat Emma Rönkkö ja Henna Tuononen saavat todistuksensa perjantaina, yksinä viimeisimmistä oppilaista. He kertovat lähteneensä kouluun saadakseen tietoa muun muassa terveellisestä ruoasta. Koulusta on ollut molempien mielestä hyötyä.

– Nyt ei tunnu niin hankalalta muuttaa joskus omaan kotiin, toteaa Emma Rönkkö.

Talouskoulun lopettamista he ajattelevat haikeina, talouskoulun käymisestä kun olisi varmasti hyötyä monelle kaverillekin.

Viiden kuukauden kotitalouskoulu

Viime vuosina talouskoulun on voinut aloittaa joka vuoden tammikuussa. Viisikuukautiseen koulutukseen kuuluu muun muassa kotiruoan valmistusta, kodin- ja tekstiilienhuoltoa sekä vastuullista kuluttamista.

Lue seuraavaksi